Kuka tahansa täysi-ikäinen kirkon jäsen voi asettua vaaleissa ehdolle. Kaikilla kirkon jäsenillä on myös mahdollisuus äänestää päättäjäksi henkilöä, joka ajaa itselle tärkeitä asioita kirkossa.
– Kaikilla ihmisillä on oma paikkansa vaikuttaa kirkon asioihin. Nyt kannattaa tarttua toimeen, hän rohkaisee.
Väisänen aloitti seurakuntayhtymän vaalikoordinaattorina helmikuun alussa. Hänen työnsä tähtää marraskuisiin vaaleihin, jolloin yhtymän sekä Turun ja Kaarinan 10 seurakunnan luottamushenkilöt valitaan.
Väisästä motivoi työssä erityisesti tietoisuuden lisääminen: että entistä useampi ihminen ymmärtäisi, että kirkon asioista päätetään demokraattisesti.
Väisänen on koulutukseltaan viittä vaille teologian tohtori. Hän tutkii väitöskirjassaan Kirkon Ulkomaanavun ja siihen liittyvien kirkollisten toimijoiden lobbausta ja kampanjavaikuttamista globaalien instituutioiden, EU:n ja valtion tasoilla. Seurakuntavaalityö on hänestä mielekästä jatkoa tutkimustyölle.
– Se tavallaan jatkaa väitöskirjan aihetta, mutta kirkon sisällä, kirkon hallinnon ja demokratian näkökulmasta.
Vaalikoordinaattorina Väisänen on vaalien sekatyöläinen. Hän tilaa vaalimateriaaleja, hoitaa vaaliviestintää, auttaa seurakuntia ja valitsijayhdistyksiä vaaleihin liittyvissä asioissa sekä organisoi käytännön asioita.
Työrupeaman aluksi Väisänen tutustuu yhtymän hallintoon ja seurakuntiin sekä ehdokasasettelun taustalla oleviin poliittisiin puolueisiin ja liikkeisiin.
Vaaleihin voi asettua ehdolle syyskuun puoleenväliin asti. Väisänen toivoo ehdokkaita monista eri taustoista. Päättäjät voivat hänestä vaikuttaa siihen, mihin asioihin oma seurakunta keskittyy. Hän toivoo nuorten hoksaavan, että päätöksentekoelimet ovat myös hyviä paikkoja verkostoitua.
– Tulevaisuuden työmahdollisuudet ovat parempia nuorille, jotka ovat aktiivisia eri paikoissa.
Seurakuntavaaleissa äänestetään edustajat kahteen paikkaan: oman paikallisseurakunnan seurakuntaneuvostoon ja seurakuntayhtymän yhteiseen kirkkovaltuustoon.
Hänestä vaaliviestinnässä pitää tehdä töitä sen eteen, että kirkon päätöksenteko avautuu maallikolle.
– Seurakuntien tasolla seurakuntaneuvosto johtaa hengellistä työtä ja muuta toimintaa sekä päättää niihin liittyvien varojen käytöstä. Yhteinen kirkkovaltuusto päättää laajemmista yhtymää koskevista asioista, kuten strategiasta, investoinneista ja taloudesta.
Seurakuntavaaleja on vaivannut alhainen äänestysprosentti. Viime vaaleissa vuonna 2018 Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän äänestysprosentti oli 10,9. Mitä Väisänen tekisi äänestysinnokkuuden lisäämiseksi?
Hän toivoo, että seurakuntavaaliviestinnässä onnistuttaisiin kertomaan, että kyse on koko kirkon vaalista. Äänestämällä voi vaikuttaa paitsi paikalliseen hengelliseen elämään, myös kokonaiskirkon tilaan.
– Toivon, että myös vähän passiivisemmat jäsenet ymmärtäisivät olevansa tärkeässä osassa vaikuttamassa kirkon asioihin.