Esimerkiksi Turun arkkihiippakunnassa eli Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa se tarkoittaa satojen luottamushenkilöiden valintaa yhteensä 49 seurakuntaan.
– Vaalit ovat kirkon jäsenen virallinen vaikutuskanava seurakuntien ja seurakuntayhtymien toimintaan. Äänestämällä voi vaikuttaa, Turun arkkihiippakunnan tuomiokapitulin lakimiesasessori Matleena Engblom summaa.
Hän toivoo vaaleihin konkareiden rinnalle uusia ehdokkaita tuomaan kirkkoon uusia ajatuksia ja toimintatapoja. Hänestä päättäjä on näköalapaikalla kirkon ja seurakunnan toimintaan, ja päätöksentekoelimet ovat hyviä paikkoja verkostoitua.
– Kirkkopäättäjän homma ei vaadi erityistä koulutustaustaa tai taitoja. Ihan tavallinen ihminen voi hoitaa luottamuspestiä hyvin menestyksekkäästi. Aito kiinnostus ja halu osallistua riittävät, Engblom sanoo.
Ehdokkaaksi haluavan pitää löytää omasta seurakunnastaan itselle sopiva ehdokaslista, johon asettua ehdolle. Listoja kokoavat valitsijayhdistykset, joiden taustalla vaikuttavat puolueet sekä erilaiset teemat ja ajatusmaailmat.
– Ehdokkaan on hyvä selvittää, mikä agenda valitsijayhdistyksellä on. Kannattaa kysellä ja kilpailuttaa, Engblom kannustaa.
Mikäli omasta seurakunnasta ei löydy sopivaa valitsijayhdistystä, sellaisen voi perustaa myös itse. Valitsijayhdistyksen perustamiseksi vaaditaan 10 oman seurakunnan äänioikeutettua jäsentä.
Päätöksenteon arjessa taustaryhmien vaikutus vähenee. Engblomilla on sellainen kuva, että Turussa ja Kaarinassa kirkon päätöksenteko on ylipäänsä melko epäpoliittista.
Ehdokkaan muistilista
- Seurakuntavaaliehdokkaaksi voi asettua konfirmoitu ja täysi-ikäinen kirkon jäsen.
- Oman seurakunnan ehdokaslistalle voi liittyä 15.9. klo 16 saakka.
- Seurakuntavaalit pidetään 20.11. Ennakkoäänestys on 8.–12.11.
- Äänioikeutettuja ovat 16 vuotta täyttäneet kirkon jäsenet.
- Lue lisää: turunseurakunnat.fi/vaalit, seurakuntavaalit.fi