Mervi Sipilä

Kysymysten äärellä

Pääkirjoitus | 24.11.2022

Teksti: Mervi Sipilä | Kuva: Timo Jakonen

”Mummu, luuletko, että olisin hyvä ampuja? Mihin me mennään, jos Suomeen tulee sota?” Ekaluokkalaisen esittämät kysymykset kertovat koskettavasti lapsen mielenmaisemasta.

Näin siitä huolimatta, että lasta on kotona suojeltu sotauutisilta eikä niistä ole edes keskusteltu lapsen kuullen. Kaikkitietävän aikuisen viitta putoaa nopeasti, kun lapsen kysymysten myötä mennään syville vesille. Mitä ihmettä sitä vastaisi, kun itseäkin huolestuttaa?

Samantapaisten kysymysten kanssa painivat monet vanhemmat ja isovanhemmat. Miten tukea lapsen turvallisuudentunnetta ja valaa toivoa tulevaisuuteen? Miten rauhoittaa omaa mieltään? Omaa hätäänsä ei kuitenkaan pidä purkaa lapsen kanssa, siihen tarvitaan aikuisia keskustelukumppaneita.

Ellei lähipiiristä löydy ihmisiä, kenen kanssa voisi jakaa pelkoja ja epävarmuutta, sellainen löytyy helposti puhelimen päästä. Kirkon keskusteluavun vapaaehtoiset päivystävät numerossa 0400 221 180 päivittäin klo 18-24. Ja jos kirjoittaminen tuntuu puhumista luontevammalta, vapaaehtoiset tavoittaa myös chatin kautta. Yhteystiedot näihin vaitiolovelvollisiin auttaviin tahoihin löytyvät osoitteesta kirkon keskusteluapu.fi.

Vinkkejä lapsen kanssa käytäviin keskusteluihin saa myös somesta. Yksi vastauksia ja vertaistukea tarjoavista kanavista on facebookissa toimiva Turun seudun mamit, joka on osa Mannerheimin lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen toimintaa. Verkkovaikuttamisen ohjaajana MLL:ssa toimiva Suvi Kanniainen antaa tässä lehdessä vinkkejä, miten pohtia asioita lasten kanssa.

Hyvät sanat ja kivat teot valaisevat päivää, samoin pian syttyvät adventtikynttilät. Pienikin valo näkyy pimeydessä, tuetaan toistemme jaksamista.

**************************************

Liljan printtilehti meni painoon ennen seurakuntavaalien päättymistä, joten vaalien tuloksia käsitellään vasta 15.12. ilmestyvässä lehdessä. Ajantasaiset tiedot seurakuntavaalien tuloksista löytyvät osoitteesta turunseurakunnat.fi.

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.