Anna Sydänheimo on ollut koiraihminen koko ikänsä ja lopulta siinä kävi niin, että harrastuksesta tuli työ.
– Perustin oman firman 2017. Siitä lähtien onkin ollut aika hulinaa. Meillä on nyt kuusi toimipistettä ja parikymmentä kouluttajaakin.
Yrityksen nimi on Koirakoulu Pawsiteam ja nimi kertoo, mistä on kyse: positiivisesta vahvistamisesta, palkitsemalla opettamisesta.
– Me autamme ihmisiä ymmärtämään koiraa. Että miten ne käyttäytyvät ja miksi. Itselläni on eläintenkouluttajan ammattitutkinto ja kun Suomessa ei sitä voinut enempää opiskella, niin menin Englantiin ja tein siellä kandin eläinten käyttäytymistieteistä. Paraikaa teen samasta aiheesta sinne väitöskirjaa.
Sydänheimolla on nyt viimeksi ollut ennen kaikkea vanhaenglanninlammaskoiria. Nykyisen nimi on Dudi, sitä aiemmat olivat Tedi, Kidi ja Kodi.
– Lammaskoirissa viehättää niiden luonne. Ne ovat rauhallisia ja iloisia ja niillä on optimistinen suhde elämään. Ja onhan niiden turkki ihan mahtava!
Vaikka Sydänheimo on itse kouluttaja, niin hän käy silti Dudin kanssa koulussa – tai pitäisikö sitä kutsua kerhoksi – kerran viikossa.
– Meillä on sellaisia yhteisen kivan tunteja, joissa on kaikenlaisia virikkeitä ja juttuja, joita tehdään yhdessä koiran kanssa. Ideana on, että ihmisellä on edes se tunti aikaa ihan vain koiralle. Monet ovat hyvin kiireisiä, joten sellaista aikaa ei aina välttämättä ole, Sydänheimo sanoo.
Yhteisen kivan lisäksi koirakoulussa on tietenkin normaalia koulutustoimintaa, pentukursseja ja muita. Kaiken oppimisen taustalla on positiivinen vahvistaminen. Mutta monelle koirakoulu tarjoaa myös mukavan yhteisön.
– Meillä on paljon vakiryhmiä, jonne ihmiset tulevat seurustelemaan ja oppimaan koirien kanssa ja ovat käyneet jo monta vuotta.
Koirakoulu kuulostaa paikalta, jonne koira menee oppimaan, mutta itse asiassa oppija on ihminen.
– Koirakoulusta ihminen saa työkalut koiran koulutukseen. Se on vähän niin kuin autokoulu: ilman sitä ei ajamisesta tule mitään. Ja kun saa sen ajokortin, ei edelleenkään ole maailman paras kuski, mutta voi alkaa harjoitella, Sydänheimo määrittelee.
Koska monelle koira on perheenjäsen, niin ihmiset tietenkin haluavat perheenjäsenelle parasta eli ymmärtää koiraa: kuinka sen kanssa toimitaan. Missä kohtaa esimerkiksi kuuluu palkita?
Sillä palkita kuuluu.
– Palkkio on se juttu – eikä sen tarvitse aina olla edes herkku, vaan jotain, minkä koira kokee palkaksi. Ihan vaikka että se saa olla ihmisen kanssa. Ja kun saa palkkaa, tekee mieluummin. Toimiihan se ihmistenkin kohdalla: jos menee uuteen työpaikkaan ja pomo vain marisee, että ei noin, niin eihän siitä tule mitään. Parempi on, jos pomo opettaa, kuinka pitää tehdä ja kehuu päälle.
Sydänheimo sanoo, että ihan viimeisen reilun kymmenen vuoden aikana on tapahtunut iso muutos suhtautumisessa eläimiin. Ei siitä ole kauan, kun esimerkiksi ajateltiin, ettei eläimillä ole tunteita.
– Nyt niin sanottu nouseva trendi eläinten hyvinvointitutkimuksessa on pikemmin kysyä, mitä me voimme tarjota eläimelle. On myös saatu paljon tietoa siitä, millä tavalla positiivinen vahvistaminen vaikuttaa sekä ihmisen ja eläimen suhteeseen että koiran hyvinvointiin. Se on myös koulutuskeino, joka on tehokkaampaa ja eettisempää.
Johtuuko koulutuksen muuttuminen käskytyksestä palkitsemiseen siitä, että koirasta on tullut perheenjäsen?
– Varmaan myös siitä. Koiran rooli on nykyään erilainen kuin ennen. Edelleen on toki työkoiriakin, mutta perhekoiria on paljon enemmän. Perhekoirien kanssa eletään tiivisti, jolloin pitää miettiä, miten se yhdessäolo sujuu järkevästi. Ihan että miten hihnassa kävely onnistuu tai kynsien leikkaaminen. Kumpikaan niistä ei ole koiralle luontaista, joten pitäisi osata tehdä se yhteistyössä.
Koiran hankintaa harkitsevalle Sydänheimolla on yksi toive ja neuvo.
– Pitää miettiä, onko oikeasti aikaa olla sen koiran kanssa. Ihmiselle koira on vain osa elämää mutta koiralle ihminen on koko elämä. Koirat elävät 10-15 vuotta, joten ei toki voi nähdä omaakaan elämäänsä niin kauas, mutta edes että lähtökohtaisesti voi antaa sille hyvät olot.
Valtakunnallista Koiranpäivää juhlitaan vuosittain 24.4.