Nainen kierreportaissa sekaisessa varastossa.

Kyrkorherde Mia Bäck gläds över att bland annat det här utrymmet, vinden ovanför sakristian, efter renoveringen ska fungera som mötesrum.

Renoveringsplanerna framskrider: Flera våningar och ny teknik

Svenska sidan | 24.03.2025 | Lilja 3/2025

Text: Maria Thölix | Foto: Timo Jakonen

Om ett knappt år drar den omfattande renoveringen av Domkyrkan igång. Utrymmen som allmänheten inte tidigare haft tillgång till ska nu öppnas upp och byggas till.

347. En lapp invid ingången till Domkyrkan vittnar om att det är så många dagar som återstår till begynnelsen av Domkyrkans renovering. Är det en lång tid? Nej, tvärtom, intygar kyrkoherde Mia Bäck.

Ännu återstår mycket arbete och planering på detaljnivå och ett flertal tillstånd ska godkännas från olika instanser.

-Men det måste få ta tid. Inga omfattande renoveringar har utförts i katedralen på 50 år.

Och ett enormt renoveringsarbete är det som stundar innanför stenväggarna – som i och för i sig står lika stabila som tidigare.

-Granskningen har visat att grunden är stadig och byggnadens konstruktioner mår bra.

Mia Bäck har sedan första början suttit med i styrgruppen och byggnadskommittén och en stor del av hennes arbetstid går åt till just det här.

-Det känns som en otroligt viktig uppgift, ett hedersuppdrag som jag är väldigt ödmjuk inför.

Samarbetet med domkyrkoförsamlingen har varit jättegott genom hela processen, Åbo svenska församling får vara med på lika villkor, säger Bäck.

Tillgängligheten har hela tiden stått högst på hennes prioriteringslista.

-Det ska vara lättare att röra sig till och i kyrkan och man ska kunna höra och se bättre.

Utseendemässigt kommer renoveringen inte att påverka helhetsintrycket så mycket. Men det är på höjden som de största förändringarna för besökarna kommer att ske.

Vid Sankta Ursulas kapell till höger om huvudingången ska en mellanvåning byggas. Dit flyttar toaletterna medan ett kök och caféutrymme planeras på deras nuvarande plats på första våningen. På tredje våningen ska nya multifunktionella samlingsrum finnas.

Museet stannar kvar på nuvarande plats men moderniseras. En hiss byggs så att alla kan röra sig obehindrat mellan våningarna.

En annan hiss ska byggas vid sakristian där ett stort utrymme på andra våningen ska tas i bruk som mötesrum.

All husteknik ska förnyas, vilket innebär till exempel elektricitet, uppvärmning, avlopp.

Renoveringen kräver också att man lyfter hela golvet och samtidigt passar på att lämna utrymme för framtida tekniksatsningar under golvytan.

Det som förblir orört är gravkapellen under golvet.

-På grund av gravfriden får vi inte röra dem, men mindre arkeologiska utredningar ska ge insikt i hur mycket som gjorts där tidigare.

Mia Bäck har tagit del av ett tiotal studiebesök för att se hur man förnyat domkyrkor av motsvarande storlek i Sverige.

-Det har varit jättefint och vi lär oss alltid något nytt.

Under den senaste tiden har man testat olika lösningar som kan bli bestående efter renoveringen. Bland annat togs ett flyttbart altare i bruk närmare församlingen.

-Men responsen visade att den överväldigande majoriteten föredrog det stora altaret vid högkoret så det får stanna där.

Domkyrkan kommer också i fortsättningen att rymma cirka 900 personer även om bänkarna längst fram ska ersättas av stolar. Meningen är att kyrkosalen ska kunna anpassas och användas på flera sätt. Också belysningen och ljudsystemet moderniseras.

-Jag ser ju bara enorma möjligheter med renoveringen och ser fram emot att kunna ha flera pågående verksamheter samtidigt.

Personer som inte kan ta sig upp för domkyrkotrapporna använder i dag den yttre sidodörren. Men kullerstenarna är besvärliga.

-Vad är det för vits att tillgängligheten ökar inne om man inte kan ta sig dit, säger Bäck som hoppas på en lösning likt Salutorget där en del av kullerstenarna ersatts.

Ursprungliga planen har varit att hålla huvudsalen stängd i 9 månader, men Bäck ser det som mer realistiskt att förlänga den tiden med det dubbla.

Hela renoveringen beräknas vara klar till Åbo stads 900-årsjubileum år 2029. Vigslar kan man inte boka till sommaren 2026 eller framåt.

Prenumerera på Liljas nyhetsbrev

Nyhetsbrevet publiceras en gång i månaden, 11 gånger om året samtidigt som den tryckta tidningen. Med nyhetsbrevet får du Liljas artiklar och nyheter direkt till din e-mail.