Päivi Rönnblad

Päivi Rönnblad toivoo, että kynnys tavata diakoniatyöntekijä olisi matala.

Ihmisenä ihmiselle

Näkökulma | 24.03.2025 | Lilja 3/2025

Teksti: Heidi Pelander | Kuva: Jussi Vierimaa

Moni hakeutuu diakoniatyöntekijän pakeille talousongelmien takia. Usein pinnan alla on muutakin.

Yhä useampi turkulainen tulee diakoniavastaanotolle solmuun menneen taloustilanteen takia. Tämän on huomannut myös diakoniatyöntekijä Päivi Rönnblad, joka tapaa asiakkaitaan Varissuon kirkolla.

– Ihmisten ongelmat ovat lisääntyneet ja monimutkaistuneet. Tuntuu, että kuilu hyväosaisten ja putoajien välillä kasvaa.

Moni asiakas on ymmällään yhteiskunnan tukibyrokratian edessä. Rönnblad on havainnut, että moni ei tiedä, mihin tukiin on oikeutettu ja miten niitä käytännössä haetaan.

– Eikä ihme, onhan se aikamoinen viidakko.

Sähköinen asiointi on haastavaa monelle ikäihmiselle. Myös elämäntilanne vaikuttaa: esimerkiksi masentunut tai muuten vähin voimavaroin varustettu ihminen ei välttämättä jaksa selvittää etuuksien lainalaisuuksia.

Vastaanotolla Rönnblad käy asiakkaan taloustilanteen läpi hänen kanssaan. Sitten pohditaan yhdessä, mitä etuuksia asiakkaan olisi mahdollista saada ja miten niitä haetaan.

Kirkon diakonian taloudelliset avustukset ovat pienimuotoisia, tapauskohtaisia ja kertaluoteisia. Periaatteena on, että yhteiskunnan tuet pitää hakea ensin, ja niiden hakemisessa autetaan. Osa asiakkaista on jo tukensa hakenut.

– Viime aikoina on ollut nähtävissä, että yhteiskunta ei pysty enää huolehtimaan kaikista, jotka tarvitsisivat apua, Rönnblad sanoo.

Hänestä ihmisiä pitäisi auttaa enemmän ja paremmin yhteiskunnan tukijärjestelmän kiemuroissa.

Kela ja Sote-alan järjestöt ovat esittäneet etuusehdotuksen käyttöönottoa. Se mainitaan myös hallitusohjelmassa. Sen ideana on, että asiakas toimittaisi tietonsa yhteen Kelan kanavaan, Kela selvittäisi hänelle kuuluvat etuudet kerralla, ja asiakas saisi ehdotuksen hyväksyttäväkseen.

– Siinä säästyisi paljon huolta ja murhetta, Rönnblad miettii.

Hyvin usein solmuun mennyt talous on vain päällimmäinen syy, miksi ihminen hakeutuu diakoniatyöntekijän pakeille. Jutellessa pinnan alta löytyy paljon muutakin. Moni on ajatustensa kanssa yksin.

Rönnbladin vastaanotolla puhutaan kulttuurieroista, vanhemmuuden haasteista, sairauksista, asunnottomuudesta, työttömyydestä, surusta ja kuolemasta tai muista elämän kriiseistä, hengellisyydestäkin.

– Ihmiset eivät aina ymmärrä, että täällä voi puhua ihan kaikesta elämään ja ihmisyyteen liittyvästä.

Tavallisesti ongelmavyyhti lähtee aukeamaan puhumalla ja yhdessä selvittämällä. Usein kirkon diakonian vastaanotolta poistuu helpottuneita ihmisiä.

Haluatko lukea Liljaa ensimmäisten joukossa?

Uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa, 11 kertaa vuodessa samaan aikaan painetun lehden kanssa. Uutiskirjeen mukana saat Liljan artikkelit ja uutiset suoraan sähköpostiisi.