”Skapelsen är vacker och fantastisk, Gud skapade jorden och gav människan ansvar och en uppgift att ta hand om den. Att ta sig an denna uppgift i sin vardag ger oss möjlighet att tjäna Gud.”
Så inleder diakonissan Carita Eklund presentationen av årets diakoniutmaning.
Efter att ha koncentrerat sig på enkel och billig men näringsrik mat under fjolåret, uppmuntras församlingsmedlemmarna i år rikta fokus på vår konsumtion. Först och främst på köpbeteendet då det gäller kläder, men Eklund har valt att utvidga utmaningen att gälla all form av konsumtion.
-Det handlar helt enkelt om att alltid konsumera med eftertanke. Jag tror att man mår bättre om man inte har så hemskt mycket krimskrams.
En färsk undersökning visar att finländaren i snitt lägger cirka 700 euro på kläder och 130 euro på skor varje år. Klädsumman fördelas på cirka 40 plagg, vilket skulle innebära att majoriteten kostar under 20 euro styck.
-Hurdan kvalitet får vi får det? För att kunna minska konsumtionen behöver vi satsa på plagg som håller från år till år.
Dessutom klarar vår miljö i dag av en konsumtion på 5-13 plagg. Redan i dag finns det allt för mycket kläder i världen och textilkedjan orsakar både enorma utsläpp och ännu större sopberg.
Utmaningen ”Viiden vaatteen vuosi” (ungefär ”Fem plagg i året”) lanserades av journalisten och medieprofilen Julia Thurén tillsammans med Aku Varamäki för ett par år sedan. De kom överens om att endast skaffa fem nya plagg, med undantag av strumpor och underkläder och barnkläder.
Syftet är att tänka till; är det här plagget tillräckligt fint eller nödvändigt för att jag ska använda en femtedel av årskonsumtionen?
Köper man färre har man också råd att satsa mera. Och högst antagligen är det skillnad i kvaliteten om ett motsvarande plagg kostar 15 eller 50 euro.
Utmaningen har inspirerat många finländare, även om enbart fem klädesplagg kan anses begränsat.
-Jag tänker att man kunde försöka komma ner till 15 plagg skulle det vara bra, säger Carita Eklund.
Diakonins utmaning ska inte vara så extrem, vi är mera ute efter att skapa eftertanke, säger Eklund.
Hon möter dagligen klienter som lever på minimala inkomster och bidrag för att få vardagen att gå runt, som helt enkelt inte har möjlighet att köpa sig nya kläder.
Hon önskar att klädutmaningen också ska ha en betydelse för dem och att gamla normer skulle luckras upp.
-Vi borde peppa varandra att handla på loppis och ta hand om våra kläder så de är användbara länge.
Eklund poängterar att det är inte de med minst pengar som kan eller ska välja.
-Det är personerna som har ett val som sätter normerna och kan göra det möjligt.
Hon har full förståelse för att utmaningar och diskussioner om konsumtion kan känna som ett hån mot personer som verkligen inte har en enda extra cent att spendera.
-Och de är många. Speciellt efter nyår då till exempel studerandenas bostadsbidrag drogs ner.
I fjol hade diakonin 400 klienter. Församlingens stöd är förhållandevis litet, säger Eklund. Det kan vara i form av ett köpkort till en matbutik eller engångshjälp vid kris, men inom väldigt strama gränser.
Samtidigt är hon mån om att påminna:
-Livet behöver inte vara dåligt fastän det är kärvt. Men hela tänder, varma skor och hela ytterkläder, det är livskvalitet.
Själv försöker Eklund köpa förhållandevis förmånliga kläder, gärna på loppis. Plagg hon av någon anledning inte längre har användning för förs till samfällighetens klädförråd Karderoopi.
De tar gärna emot säsongskläder, men i begränsade mängder, för utdelning till dem som behöver dem bättre. Rena, hela lakan, handdukar, täcken och dynor är däremot alltid välkommet.
Diakonin kan bevilja sina klienter en omgång kläder, fyra gånger per år.
-Då tar man sig till Karderoopi i Ispois gamla församling och får till exempel välja ut byxor, blus, shorts beroende på årstid.
Under våren ordnar församlingen två evenemang i Aurelia där man diskuterar hållbar konsumtion.
”Livslust, samtal om konsumtion och habegär” är temat för lördagen den 15 mars klockan 11-13.30. Hur vi kan påverka vårt välbefinnande genom att ta i beaktande vår dagliga konsumtion. Vad påverkar våra val? Vilka psykologiska funktioner påverkar oss vid t.ex inköp?
Lördagen den 5 april klockan 11-14.30 lyder rubriken ”Livslust, samtal om kläder, hållbart mode och textilåterbruk”.