Kastamattomien nuorten määrät rippikouluissa kasvavat. Turun ja Kaarinan seurakuntien rippikouluihin on ilmoittautunut tänä vuonna 88 kastamatonta nuorta, kun vuonna 2021 heitä oli 39.
Kasvatuksen papin Sofia Flinckin mukaan kirkossa on osattu odottaa, että kastettujen lasten määrä vähenee. Häntä ilahduttaa, että nämä nuoret löytävät tiensä rippikouluun.
– Rippikoulu on siis jotain, mitä nuoret haluavat edelleen kokea. Se on ainutkertaista aikaa, jolloin ryhmä jakaa saman elämäntilanteen ja ajankohtaiset kysymykset.
Flinckin mukaan rippikoulu on sukupolvikokemus, jolla on vahvat juuret ja perinteet. Siihen ei kuitenkaan voi tuudittautua. Rippikoulun pitää kehittyä ajan mukana.
– Koko ajan mietimme, miten nuorilla on rippikoulussa hyvä ja turvallinen olla ja miten puhumme uskonasioista nuorten maailmaan ja elämään sopivalla tavalla.
Flinck on huomannut, että nuorilla on vuosi vuodelta vähemmän pohjatietoa kristinuskosta. Tämä haastaa jokaisen, joka opettaa rippikoulussa – papit, nuorisotyöntekijät, kanttorit, diakoniatyöntekijät ja kausityöntekijät.
– Mitä ohuemmat perustiedot ovat, sitä enemmän perusteista pitää lähteä ja sitä kirkkaammin pitää olla mielessä ydinasiat, joita opetetaan, Flinck sanoo.
Vaikka nuorten tiedot kristinuskosta ovat heikommat, nuoret ovat Flinckin mielestä uteliaampia kuin ennen. Oli asenne kristinuskoa kohtaan mikä tahansa, halu kysyä ja keskustella on kova.
Flinck korostaa, että rippikouluryhmät ovat hyvin heterogeenisiä. Joillekin nuorille päämotivaattorina ovat edelleen rippilahjat, kuten mopokortti tai raha. Toisaalta kirkkoon kuuluminen on yhä useammalle ripari-ikäiselle nuorelle myös tietoinen valinta.
– Nuoret sitoutuvat nykyään tietoisemmin omaan hengellisyyteensä ja kristilliseen identiteettiin.
Tulevaisuudessa ei Flinckin mielestä enää riitä, että kirkkoon kuuluva ikäluokka saadaan rippikouluun, koska se joukko pienenee. Rippikouluun pitää houkutella yhä enemmän myös kastamattomia nuoria.
– Meidän pitää miettiä, mistä nuoret saavat tästä tietoa, missä me heidät kohtaamme, miten vastaamme heidän tarpeisiinsa ja miten pysymme kartalla heidän elämästään.
Flinckin hartain toive on, että rippikoulu olisi nuorille merkityksellinen ja tarjoaisi eväitä elämään.
– Rippikoulussa rakennetaan hyvää elämää kristillisen uskon kautta. Sellaista, joka kantaa eteenpäin nyt ja myöhemmin.