Sari Niemelä

Opiskelijoiden talous on kurjistunut monella tapaa. Opintorahan indeksikorotusten jäädytys, yleinen hintatason nousu, asumistuen pieneneminen ja opintolainan korkojen nousu koettelevat opiskelijoita, sanoo diakoniasihteeri Sari Niemelä.

Taloushuolet painavat opiskelijoita

Näkökulma | 28.01.2025 | Lilja 1/2025

Teksti: Esko Pihkala | Kuva: Jussi Vierimaa

Opiskelijoiden toimeentulo nousi uutiseksi syksyllä 2023, jolloin opiskelijamielenosoituksissa protestoitiin maan hallituksen kaavailemia leikkauksia. Nyt puolitoista vuotta myöhemmin moni nuori kamppailee pahoissa talousvaikeuksissa.

Inflaatio on käynyt opiskelijoiden kukkarolle, koska opintorahan indeksikorotukset jäädytettiin täksi hallituskaudeksi. Ensi elokuussa myös monen asumistukeen on tulossa merkittävä heikennys, kun opiskelijoilta otetaan pois yleinen asumistuki ja heidät siirretään takaisin opintotuen asumislisän piiriin.

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän diakoniatyöntekijät tietävät, että monella nuorella opiskelijalla riittää tällä hetkellä taloushuolia.

–Opiskelijat puhuvat talousasioista aiempaa enemmän ja rahojen riittäminen on monille ongelma. Myös ruoka-apu tulee tarpeeseen yhä useammalle, diakoniasihteeri Sari Niemelä toteaa.

Niemelän mukaan opiskelijoiden joukossa on hyvin erilaisia elämäntilanteita.

Toisen asteen opiskelijoista suurin osa asuu vanhemmillaan, mutta osa yrittää jo tulla toimeen itsenäisesti. Heitä ahdistaa Niemelän mukaan ajatus siitä, että heidän pitäisi ottaa opintolaina jo alaikäisenä, vaikka todelliset opinnot ovat vasta edessäpäin. Korkeakouluopiskelijoista moni yrittää parhaillaan epätoivon vimmalla löytää itselleen jostain edullisemman asunnon.

–Edullisia asuntoja on kuitenkin vaikea löytää, Niemelä huomauttaa.

Niemelän mukaan diakoniatyössä on pantu merkille erityisesti Euroopan ulkopuolelta Suomeen tulleiden ulkomaalaisten opiskelijoiden heikko tilanne. Heidän syventynyt ahdinkonsa on havaittu muun muassa Turun Food & Hope -illoissa, jotka ovat opiskeleville nuorille suunnattua ruoka-apua. Ulkomaalaisten opiskelijoiden osuus ruokajonossa on kasvanut niin paljon, että kävijöistä jo selvä enemmistö on ulkomaalaisia.

Järjestäjien mukaan jaettavia ruokakasseja ei enää riitä kaikille halukkaille. Se vetää Niemelän vakavaksi.

–Tuo on huolestuttava tieto. Olemme sopineet, että opiskelijoiden ruokatarvetta seurataan. Kuulostaa siltä, että meidän täytyy kutsua oma verkostomme koolle ja puhua opiskelijoiden tilanteesta, Niemelä sanoo.

Suomi näyttää olevan matkalla takaisin menneiden vuosikymmenien opintolainamalliin.

Opintotuki otettiin Suomessa käyttöön vasta vuonna 1994. Sitä ennen pääsääntö oli, että nuoret rahoittivat omat opintonsa opintolainalla.

Niemelä muistuttaa, että opintolainan ottaminen on nykynuorelle iso ja pelottava askel, jota jännitetään. Moni yrittää parhaillaan ratkoa ongelmiaan itsenäisesti ilman tukea. Pahimmassa tapauksessa toimeentulovaikeudet voivat johtaa nuoren uupumiseen, jolloin opinnot jäävät kesken.

Niemelä rohkaisee opiskelijoita hakemaan apua, keskustelemaan ongelmista toisten nuorten kanssa ja kääntymään tarvittaessa vaikkapa oman asuinalueen diakonian puoleen. Seurakuntayhtymän diakonialla on opiskelijoille räätälöity palvelu, jossa opiskelijan tilanne käydään läpi ja tuetaan häntä taloutensa ja elämäntilanteensa suunnittelussa.

–Nuoret tarvitsevat taloushuoliensa kanssa apua, koska heidän vanhempansakin ovat todennäköisesti polvea, joka ei itse joutunut aikanaan opintolainaa ottamaan. Aikoina, jolloin kaikki opiskelijat ottivat Suomessa opintolainan, lainakorot olivat matalampia. Tilannetta ei voi suoraan verrata nykyaikaan, Niemelä huomauttaa.

Haluatko lukea Liljaa ensimmäisten joukossa?

Uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa, 11 kertaa vuodessa samaan aikaan painetun lehden kanssa. Uutiskirjeen mukana saat Liljan artikkelit ja uutiset suoraan sähköpostiisi.