Uspenskin katedraalin edessä.

Kamarikuoro Krysostomoksen nimi tulee kreikan kielestä ja se tarkoittaa kultasuuta.

Ortodoksinen kirkkomusiikki soi Tuomiokirkossa helmikuussa

Kulttuuri | 28.01.2025 | Lilja 1/2025

Teksti: Minna Uusivirta | Kuva: Sonja Joutvuo

Tämän vuoden Katedraali soi! -kirkkomusiikkiviikolla kuullaan muun muassa Kamarikuoro Krysostomosta. Konserttisarjan päätösosa tuo kirkkoon myös tanssijoita.

Helmikuun ensimmäisellä viikolla 3.–9.2. Tuomiokirkossa järjestetään 29. Katedraali soi! -konserttisarja, jonka erikoisuutena on jo pitkään suunnitteilla ollut ortodoksisen kirkkomusiikin konsertti.

– Sitä on tässä sarjassa ollut aiemmin hyvin vähän, näiden vuosien aikana ehkä kerran osana konserttia. En silti näe mitään estettä tälle, ekumeniaa tarvitaan maailmassa, sanoo Katedraali soi! -viikon taiteellinen johtaja Jukka Pietilä.

Kamarikuoro Krysostomos esittää lauantain konsertissaan johtajansa Mikko Sidoroffin säveltämän ruotsinkielisen Vigilian, joka on kestoltaan noin tunnin mittainen.

– Se noudattaa samaa rakennetta kuin Rahmaninovin Vigilia ja lienee ensimmäinen laatuaan ruotsiksi, Sidoroff kertoo.

Noin 30-henkinen Kamarikuoro Krysostomos on erikoistunut esittämään vain uutta ortodoksista kirkkomusiikkia. Sillä on vuosittain kantaesityksiä ja levytyksiäkin on tehty useita. Sidoroff sävelsi kuusiäänisen Vigilian alkujaan kuoron 20-vuotisjuhlaa varten. Teoksen kantaesitys oli toissa vuonna ja tämän vuoden toukokuussa se levytetään.

Krysostomoksen toiminta alkoi vuonna 2003, jolloin 17-vuotias Sidoroff sävelsi Kuopion Yhteiskoulun musiikkiluokan kurssia varten Panihidan, eli ortodoksisen jumalanpalvelusperinteen mukaisen vainajien muistopalveluksen, ja tarvitsi lauluryhmän sitä esittämään.

Kun hän kokosi paikallisen seurakunnan laulajista kamarikuoron teosta esittämään, ajatuksena ei ollut pysyvän kokoonpanon perustaminen, mutta lopulta niin kävi ja Panihidan taltioinnista tuli vuoden 2007 kuorolevy.

Kuoro toimii periodiluonteisesti, sillä laulajat ovat kotoisin eri puolilta Suomea ja Sidoroff asuu ja työskentelee kuoronjohtajana sekä säveltäjänä pääasiassa Saksassa.

– On ihmeellistä, että Krysostomoksen toiminta on jatkunut yli 20 vuotta.

Sidoroff kertoo kasvaneensa ortodoksisen kirkkomusiikin keskellä ja sitä kautta ajautuneensa musiikin ja kuoronjohtamisen pariin. Slaaveilta periytyvä, neliääninen musiikki jumalanpalveluksissa sytytti hänen kiinnostuksensa kuoromusiikkiin.

– Uskon, että oma sävelkieleni on näiden vuosien aikana kehittynyt ja syventynyt. Tämä Vigilia on parasta, mitä omassa tuotannossani voin tarjota. Laulajat ovat pitäneet siitä. Isojen a cappella -teosten haasteena on intensiteetin säilyminen alusta loppuun. Olen ajatellut kokonaisuuden niin, että sitä on helppo kuunnella ja mukava laulaa, hän pohtii.

Renessanssia, barokkia ja urkuhittejä

Katedraali soi! -viikon perustaja ja taiteellinen johtaja Jukka Pietilä kertoo, että tämän vuoden tapahtumasarjan ideana on tarjota joka ilta erilaisia konsertteja. Yksittäistä kattoteemaa ei ole, vaan hän on poiminut esiintyjät runsaasta tarjonnasta.

– Vuoden aikana saan 220 kontaktia, joista myös tämän viikon esiintyjät valikoituvat.

Viikon avaa Turun Musiikkijuhlien yhteistyökonsertti, jossa esiintyy soolosellisti Senja Rummukainen. Tiistaina vuorossa on Giovanni Pierluigi da Palestrinan syntymän 500-vuotisjuhlan kunniaksi lauluyhtye I dodicin esittämää renessanssimusiikkia. Keskiviikkona sarja jatkuu Barokkiyhtye Baccano Bach-tulkinnoilla.

Torstaina kuullaan Turun filharmonisen orkesterin konsertti, joka useiden säveltäjien teosten kautta tarjoaa tilaa rauhoittumiselle. Perjantaina urkuri Jimi Järvinen soittaa urkumusiikin hittikappaleita ja Heikki Suokivi tulkitsee ranskalaista 1600-luvun urkumusiikkia Nicolas de Grignyltä.

Lauantaina esiintyy kamarikuoro Krysostomos ja sunnuntaina sarjan päättää Bachin h-molli-messu, jossa lukuisten muusikoiden ja laulajien lisäksi nähdään Turun Seudun Tanssioppilaitoksen tanssijoita.

Kaikki konsertit alkavat kello 19. Lippujen hinnat vaihtelevat 12–80 euron välillä. Maanantain konserttiin lippuja myy Turun musiikkijuhlat, torstaille Turun filharmoninen orkesteri ja sunnuntaille Key Ensemble. Muiden päivien liput ovat myynnissä Tuomiokirkon infossa.

Haluatko lukea Liljaa ensimmäisten joukossa?

Uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa, 11 kertaa vuodessa samaan aikaan painetun lehden kanssa. Uutiskirjeen mukana saat Liljan artikkelit ja uutiset suoraan sähköpostiisi.