-Julen är överraskningarnas tid. För mig är hela adventstiden en tid av förväntan.
Det säger prästen Malena Björkgren. För henne betyder det adventsstakar som plockas fram, pepparkaksbak och barnens önskelistor – som är just önskelistor.
Hon poängterar skillnaden mellan förväntan och förväntningar. De senare kan bli mer betungande.
-Men har man en förväntan, då blir det lite som det blir men kan bli bra ändå.
Julkänslan kan infinna sig då man minst anar det, i stället för att allt fokus ligger på den 24 då egna och andras förhoppningar kulminerar.
Hinner vi ens avsluta grillsäsongen innan julkonfektaskarna började smyga sig in på butikshyllorna? Reklamer och erbjudanden och poppig julmusik överfaller varenda tänkbar kund i vad som för många känns som en evighet innan jul.
I västvärlden är och förblir julen kommersiell. Men Björkgren upplever att många mitt i hetsen vill stanna upp en stund och att det finns ett starkt behov av traditioner.
Antalet finländare som bänkar sig i kyrkorna för att gemensamt ta ton är ett exempel på det.
-De vackraste julsångerna är årligen det största evenemanget i Finland i december. Vad säger det om vår tid och om människans behov?
Medan man vill sjunga Stilla natt och Nu tändas tusen juleljus kanske man i sånghäftet även hittar någon ny melodi som är fin.
-Jag tror inte att julen bara är gamla traditioner. Det finns rum för både det bekanta och det nya.
Julen ser olika ut beroende på i vilket livsskede man befinner sig i.
Det kan vara med oro och sorg som högtiden närmar sig. Då infinner sig inte de julkänslor man förväntas ha eller upplever att alla andra runtomkring en delar.
Malena Björkgren tänker alltid på änglarnas upprepade budskap i julevangeliet. ”Var inte rädda.”
-Mitt i allt det här man känner kan vara svårt och tungt i ens liv och vad julen kan innebära, kan man försöka ta till sig de orden och tro på det.
Hon citerar också en återkommande mening ur Lars Huldéns dikt Julsång.
”Men ändå är det jul när det är jul”
Även däri kan man finna tröst. För oberoende av egna och andras förväntningar kommer julen varje år. Och likväl är den över några dagar senare.
Även för Björkgren själv brukar jularna se olika ut. Tack vare att hon vissa år jobbat under julhelgerna, har hon lättare insett att man inte behöver fira på exakt samma sätt år efter år. Det kan också luckra upp förväntningarna lite.
-Att julafton inte behöver vara en så familjecentrerad dag är kanske något jag upptäckt som vuxen. Man kan fira på olika sätt och det kan bli bra ändå.
Till exempel har familjen bjudit in grannar man annars inte umgås med på julkaffe.
För personer som har det tryggt och bra gäller det att vara alerta och bjuda in andra i gemenskapen, påminner hon.
-Det kan också vara en viss befrielse att våga öppna upp och försöka hitta nya, egna sätt att möjliggöra firandet.
I år jobbar Malena Björkgren under julhelgen. På juldagen står hon och Maria Björkgren-Vikström värdar för julfesten som årligen ordnas i Aurelia. En fest som för övrigt blivit en viktig del av hennes och familjens juldagstradition även under år då hon varit ledig.
-Det är så stämningsfullt och juligt. Samvaron med de andra som kommer är det viktiga.
Festen brukar ha ett trettiotal deltagare i olika konstellationer; familjer, par och ensamstående i alla åldrar. För en del nyfinländare har festen blivit en tradition.
-Vi är en brokig skara och varje år dyker nya deltagare upp.
Björkgren gläds över att talkoandan finns kvar. Någon har med sig en kaka, en annan kanske kan erbjuda skjuts till och från Aurelia då busstrafiken står stilla på juldagen.
-Man är med och bidrar på det sättet man kan. Och det är någonting av julens innebörd.
Juldagsfesten ordnas den 25 december klockan 15-17.30 i Aurelia. Den som vill delta ska anmäla sig till malena.bjorkgren@evl.fi, 040-3417461 senast den 22 december.
Julaftonen
Den svenska julbönen hålls den 24 december klockan 12.15. Den brukar fylla hela Domkyrkan, vilket betyder 1000 personer. Också julhelgens övriga andakter lockar betydligt fler personer än vanligt.
Ett rätt nytt koncept är den tvåspråkiga julbönen i Domkyrkan klockan 11. Klockan 17.30 hålls den sista julbönen på svenska i Domkyrkan.
Ett annat ganska nytt inslag den 24 december är musikandakten med musik och poesi som ordnas i Uppståndelsekapellet klockan 13.30. Den är ett svar på ett existerande behov, säger Malena Björkgren.
-Många besöker gravarna just vid den tiden och vill stilla sig en stund.