Työllistämisen kentällä tapahtuu tällä hetkellä paljon uudistuksia, jotka muuttavat työllistettävien asemaa. Yksi keinoista on tukityöllistäminen, jota jotkut ovat soimanneet kikkailuksi, mutta hankeasiantuntija Taina Vuorimiehen mielestä se on työttömyyden hoitoa.
– Nyt keskitytään niin voimalla työllisyyden kehittämiseen työmarkkinoilla, että työttömyyden hoito unohtuu. Sitä on kuitenkin tehtävä jatkossakin, Taina Vuorimies toteaa.
Vuorimies työskentelee Länsi-Suomen diakonialaitoksen säätiön projektipäällikkönä, jonka lisäksi hän on työllisyysasiantuntijana Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymässä. Puolen vuoden pestin aikana Vuorimies kehittää yhtymän rekrytointia monimuotoisemmaksi.
Vuorimies iloitsee, kuinka seurakuntayhtymässä työllistetään henkilöitä monin eri keinoin, mutta haluaa silti tuoda rekrytointiin uusia tapoja. Se vaatii työnantajalta työn uudelleen ohjaamista.
– Onko työtehtäviä, joita voitaisiin täsmäyttää hakijan henkilökohtaiseen tilanteeseen sopivaksi? On kyseessä sitten voimavarat, osaaminen tai joku muu tekijä.
Yhtymässä tehdään hengellisen työn lisäksi paljon matalan kynnyksen työtä, joka sopii hyvin esimerkiksi ensimmäiseksi työpaikaksi. Vuorimies mainitsee hautausmaiden hoitotyöt, rakennusten kunnossapidot ja erilaiset kahvitukset ja ruokailut.
– Vaikka kaikista ei tule tuottavia työntekijöitä tai veronmaksajia, sillä on merkitystä meille kaikille, jos hän löytää osallistumisen kautta omaa paikkaansa elämässä.
Hyvä esimerkki on Karderoopi, josta haetaan mallia laajemmallekin. Vaateavussa on työllistetty työttömiä palkkatuella sekä vapaaehtois- ja työkokeilutoiminnalla.
Vuodenvaihteessa käynnistyy valtava hallinnollinen uudistus, kun valtion työvoimapalvelut siirtyvät kuntien vastuulle.
Taina Vuorimies on ollut mukana hakemassa EU-rahoitusta hankkeelle, jossa Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä kytkettäisiin osaksi työllistävien tahojen verkostoa. Yhtymän työllistävä toiminta ei ole tällä hetkellä merkittävän suurta.
– On yhteiskuntavastuullinen teko auttaa heikossa työmarkkinatilanteessa olevia ihmisiä osaksi työelämää. Kirkolla on tässä kirimisen varaa, kommentoi Vuorimies.
Turussa on paljon pitkäaikaistyöttömiä. Seurakuntayhtymässä aiotaan keskittyä erityisesti täysi-ikäistyviin nuoriin, jotka ovat oppivelvollisuudesta huolimatta tippuneet yhteiskunnan ulkopuolelle. Heidän lisäkseen Vuorimies nostaa ne yli 55-vuotiaat miehet, jotka ovat olleet koko työikänsä jonkinlaisen tukityöllistämisen varassa.
Verkostotyön tavoitteena on tuoda diakoniatyön kohderyhmien ääntä mukaan alueelliseen työllisyyden edistämiseen.