Mies seisoo kadunvarressa kädet puuskassa.

Diakonia- ja sielunhoitotyön johtaja Teemu Hälli kritisoi hallituksen näkemystä, jonka mukaan jokainen on oman onnensa seppä.

Leikkaukset näkyvät jo diakoniassa

Elämä | 24.09.2024 | Lilja 9/2024

Teksti: Roope Lipasti | Kuva: Timo Jakonen

– Olemme huolestuneina seuranneet tilannetta hallitusneuvotteluista saakka. Maailmankuva, jossa jokainen on oman onnensa seppä, on tällä hallituksella aika isossa roolissa. Mutta ei se elämässä ihan niin mene.

– Ei ole niin, että jokainen on paras versio itsestään ja asiat olisivat vain itsestä kiinni. Lähtökohdat ovat hyvin erilaisia, sanoo seurakuntayhtymän diakonia- ja sielunhoitotyön johtaja Teemu Hälli, joka näkee työssään suoraan säästöjen vaikutukset. Diakonia kun on se viimeinen paikka, mistä apua voi saada, kun muualta sitä ei enää saa.

Suurin tällä hetkellä asumisen tuen väheneminen.

– Etenkin opiskelijat häviävät tässä. Iso asia oli myös suojaosan poisto, eli aiemmin sai tienata vähän ja silti saattoi saada tukea, mutta enää ei, mikä passivoi ihmisiä entisestään, Hälli sanoo ja muistuttaa, että samaan aikaan perusturvan tasoa ei ole tarkastettu ylöspäin, vaikka elinkustannukset ovat nousseet.

– Erityisesti yksinasuvat ovat ongelmissa. Lisäksi näillä ihmisillä taloudellinen liikkumavara on muutenkin pientä. Ylimääräinen satasen meno on tosi iso juttu.

Yhtymässäkin on jo nähty vuokrarästiongelmien kasvu.

– Mutta emme me pysty lisäämään apua. Ja toki on ihan järkevä kysymys, että onko evankelisluterilaisen kirkon tehtävä auttaa vuokrarästeissä. Me voimme kuunnella ja auttaa vähän, mutta on yhteiskunnan tehtävä hoitaa asumistuet kuntoon.

Yksi asia, joka kurittaa vähäosaisia toisesta suunnasta on palkkatukijärjestelmän muuttaminen.

– Se on ollut monille polku työelämään, vaikka ei järjestelmä olekaan ollut täydellinen. Aiemmin pitkälti järjestöt ovat tarjonneet ihmisille mielekästä tekemistä ja pikkaisen tuloja. Nyt se muuttunee yritysvetoiseksi. Voi arvata, ettei yrityksillä ole ihan niin suurta kiinnostusta palkata niitä ihmisiä, joiden tuottavuus ei ole ihan huippulukemissa.

Ja naulana arkkuun leikataan järjestökentältä.

– Jos tekee työtä vaikka rauhantyön tai kehitysaputyön kanssa, niin leikkaukset ovat olleet erittäin tuntuvia. Kolmasosa Stean rahoista menee uusiksi. Se on huolestuttavaa kehitystä.

Osa säästöistä on myös puhtaan ideologisia, kuten paperittomien perusterveydenhuollon rajoittaminen.

– Siitä syntyy alle miljoonan säästö ja luultavasti se ajaa paperittomia erikoissairaanhoidon piiriin, koska muualle ei pääse. Ja se maksaa paljon enemmän.

Mikäli Hälli saisi audienssin hallituksen iltakouluun, hänellä olisi selvä viesti.

– Kysyisin, että ymmärrättekö te, mitä te olette tekemässä? Ymmärrättekö sitä todellisuutta, jossa ihmiset elävät? Penäisin vastuunkantoa. Suomessa on historiallisesti otettu huomioon erilaisia ihmisiä.

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.