Aurelia

Hur kan vi trygga livslusten?

Svenska sidan | 27.08.2024 | Lilja 8/2024

Text: Maria Thölix | Foto: Timo Jakonen

Existentiell hälsa. Det kan beskrivas som förmågan att tro på, ta vara på, förhålla sig till och känna mening med livet.

– Det handlar om hur vi förhåller oss till livet i stort. Enligt Världshälsoorganisationen WHO är den existentiella hälsan lika viktig som den fysiska, psykiska och sociala hälsan, säger prästen Maria Björkgren-Vikström.

Vilken är min plats? Vad ger mig kraft att orka? Hur kan jag lita på att mina val är de rätta?

Det är speciellt i kriser då människan är som mest sårbar som de existentiella frågorna dyker upp. Dessutom lever vi i dag i en värld där de yttre orosmolnen hopas på himlen.

-Det handlar inte enbart om människans inre oro, utan också globala hot och utmaningar. Hur ska vi kunna bevara en framtidstro?

Under fem onsdagar med start 11.9 ordnar församlingen en kurs om existentiell hälsa.

Maria Björkgren-Vikström samtalar med inbjudna gäster som i sitt arbete eller genom egna erfarenheter kan dela sina insikter. Det finns också utrymme för dialog.

-De här kvällarna är till för vuxna i olika åldrar i olika skeden av livet med olika utmaningar och vinklingar. Det är alltid inspirerande att höra andras tankar och kanske få nya perspektiv.

Kursen begränsas inte till församlingsmedlemmar utan man kan delta oberoende av vilken livssyn eller religion man har, säger Björkgren-Vikström.

-Vi kan inte hjälpa någon att bli lycklig eller lösa alla problem. Vår styrka som församling är att vi har ett språk och ett sammanhang där vi kan ta upp de här frågorna.

Kursen ordnas varannan onsdag kl. 18-19.30 i Aurelia och avslutas varje gång med en kopp te. Barn i åldern 3-9 kan under tiden delta i äventyrsklubben som ordnas samtidigt i andra våningen.  Mer info finns på församlingens hemsida.

Teman:

11.9 Vad är existentiell hälsa? Tomas von Martens, kommunikatör vid Folkhälsan och Benita Lillrank, läkare och lösningsinriktad psykoterapeut. Finns det kopplingar mellan vår syn på livet och vårt välmående?

25.9 Förundran. Ronald Österbacka, professor i fysik vid ÅA och Anki Hellberg-Sågfors, kulturutvecklare och naturnjutare. Kan man som vuxen behålla något av barnets nyfikenhet?  Vad vi upplever när vi vistas i naturen?

9.10. Hopp och tillit. Mia Pusa, studentpräst i Åbo. Betydelsen av att känna hopp, att lita på att livet bär.

23.10 Livskraft. Christa Mickelsson, journalist och författare. Christa drabbades som 33-åring av stroke.

13.11 Mening med livet. Merete Mazzarella, författare och Björn Vikström, professor i systematisk teologi vid ÅA.

Prenumerera på Liljas nyhetsbrev

Nyhetsbrevet publiceras en gång i månaden, 11 gånger om året samtidigt som den tryckta tidningen. Med nyhetsbrevet får du Liljas artiklar och nyheter direkt till din e-mail.