Tuulia Karjalainen

Asunnottomille ja päihdeongelmiin ajautuneille tarkoitettu Sirkkalan päiväkeskus on nykyisin yksi Varhan toimipisteistä. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän päihde- ja kriminaalityön ohjaaja Tuulia Karjalainen on yksi sen työntekijöistä.

Päihdetyöntekijä pelkää asiakasmäärien kasvua

Näkökulma | 21.05.2024 | Lilja 5/2024

Teksti: Esko Pihkala | Kuva: Jussi Vierimaa

Tuulia Karjalainen kokee työssään, että ihmisten pahoinvointi lisääntyy Suomessa vuosi vuodelta, vaikka oma järki sanoo, ettei se voi joka vuosi lisääntyä.

Niin kauan on toivoa, kun on ihmisillä hyvää tahtoa.

Päihde- ja kriminaalityön ohjaaja Tuulia Karjalainen avaa Sirkkalan päiväkeskuksen lukitun oven miehelle, joka on tullut lahjoittamaan päiväkeskukselle vaatteita. Karjalainen ottaa nyytin vastaan ja kiittää. Miehen hyvä teko on ohi sekunneissa.

Hänen ansiostaan asunnoton, päihdeongelmainen ihminen voi kohta vetää jalkaansa vaikkapa ehjät ja puhtaat housut.

Se saattaa herättää monessa Liljan lukijassakin halun tehdä lahjoitus. Karjalaisen mukaan apu on tervetullutta, mutta hänellä on kuitenkin ihmisille yksi pyyntö.

‒ Puhtaita, ehjiä vaatteita saa luovuttaa meille, mutta tarkistakaa tarve päiväkeskuksesta etukäteen, Karjalainen pyytää.

Sirkkalan päiväkeskus on entinen Turun kaupungin ja nykyinen Varhan toimipiste. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä on miltei alusta asti tukenut yksikön toimintaa yhdellä päihde- ja kriminaalityön ohjaajalla, joka on kuluneet 13 vuotta ollut Tuulia Karjalainen.

Karjalaisen sanoin päiväkeskuksen tehtävä on tarjota haittoja vähentäviä palveluja päihdeongelmiin ajautuneille tai asunnottomiksi joutuneille täysi-ikäisille ihmisille Varhan alueella.

‒ Tarjoamme näille ihmisille aamupalan ja lounaan. He voivat hoitaa täällä hygieniaansa käymällä pesulla. Täältä saa myös puhtaita vaatteita, joita yksityiset lahjoittajat ovat meille antaneet, Karjalainen kuvailee.

Lisäksi päiväkeskus tarjoaa asiakkaille ohjausta arjen haasteissa. Päiväkeskuksella on tietokone ja puhelin, joita asiakkaat voivat käyttää esimerkiksi Kelan kanssa asiointiin.

Jos löytyy vielä auttajia, niin valitettavasti riittää myös autettavia.

Karjalaisen mukaan päiväkeskuksessa käy keskimäärin 70-90 asiakasta päivässä. Hänestä tuntuu, että ryhmänä näillä ihmisillä menee keskimäärin vuosi vuodelta huonommin, vaikka vuosien varrelle on mahtunut tietenkin myös iloisia tarinoita arjen syrjästä kiinni saaneista raitistuneista ihmisistä.

‒ Esihenkilöni mukaan sanon hänelle joka vuosi, että ihmisten pahoinvointi Suomessa lisääntyy. Hän kerran nauroi siihen, ettei se oikeastaan voi joka vuosi lisääntyä, Karjalainen hymähtää.

Karjalainen pelkää, että tulevina vuosina asiakkaiden määrät edelleen kasvavat. Hänen mielestään yhteiskunnan nykyiset säästötoimet eivät ainakaan paranna asiaa.

Suurin syy syrjäytymisen lisääntymiseen on Karjalaisen mukaan kuitenkin se, että Suomessa aletaan nyt niittää pandemia-ajan satoa.

‒ Korona-aika vaikutti syrjäytyneisiin syrjäyttämällä heitä lisää, Karjalainen toteaa.

Haluatko lukea Liljaa ensimmäisten joukossa?

Uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa, 11 kertaa vuodessa samaan aikaan painetun lehden kanssa. Uutiskirjeen mukana saat Liljan artikkelit ja uutiset suoraan sähköpostiisi.