Supavit Nummelinilla on harvinainen työ: hän on kirkontorniteknikko. Toisin sanoen hänen toimialaansa on kaikki mitä kirkontornissa tapahtuu, ennen kaikkea kelloihin liittyvät asiat.
– Olen tällä tittelillä ainoa Suomessa, mutta samaa työtä tekee muutama muukin. Itse olen opiskellut Saksassa oppipoikameiningillä. Tällä hetkellä olen ryöminyt jo yli 200 kirkontornissa. Tämä on tosi jännää työtä! Nummelin kertoo.
Jännyyden lisäksi se vaatii monenlaista osaamista.
– Kellotornin töitä ovat esimerkiksi kellojen huolto, sähköjärjestelmät, soittojärjestelmät, rakenteet – kaikki mitä siellä tornissa on ja tapahtuu. Tässä saa tehdä niin puutöitä kuin metallitöitä, sähköhommia, elektroniikkaa, lujuusrakenteita ja tietenkin tähän liittyvät myös historian tunteminen sekä itse soittaminen, Nummelin luettelee.
Nummelinin uusin työmaa on juuri valmistunut Runosmäen monitoimitalo Riimi, jossa on neljä kirkonkelloa – systeemi on Nummelinin rakentama, kellot on valettu Hollannissa, jossa hän oli myös valvomassa valua.
– Kelloja on neljä, joten niillä pystyy soittamaan myös pieniä melodioita. Neljä kelloa kuulostaa paremmalta kuin kaksi, mutta esimerkiksi Tikkurilan kirkossahan on 31 kelloa.
Riimin kellot ovat niin sanottuja puhdassävelisiä kelloja, mikä tarkoittaa, että ne soivat kauniisti ja tuovat alueelle kivan uuden äänimaailman.
– Kirkonkelloistahan myös valitetaan aika paljon, joten näissä on pyrkimys, että ne soisivat mahdollisimman kauniisti. Siksi myös se melodia on tärkeä. Näissä on kaunis, kirkas ja heleä ääni.
Kirkonkellot ovat mielenkiintoinen osa kaupungin äänimaailmaa myös historiallisesti. Ennen vanhaan kirkonkelloilla oli suuri merkitys viestivälineenä. Kelloilla kerrottiin vaikka tulipaloista tai viime sodan aikaan ilmahälytyksistä.
Ja tietenkin ne kertoivat kaikenlaista arkisempaakin.
– Kellojen soitolla voitiin ja voidaan kertoa esimerkiksi hautajaisissa, oliko vainaja nainen, mies vai lapsi – ja myös hänen ikänsä. Mies kerrotaan aloittamalla isoimmalla kellolla, nainen on keskikokoisen kellon ääni ja lapsi pikkuisen. Ikä kerrotaan sitten ihan lyöntien määrällä. 80-vuotiaalle 80 lyöntiä. Nykyään on mahdollista lisätä vielä kello, joka kertoo muusukupuolisuuden, jos niin halutaan, Nummelin kertoo.
Adaman keskustelusarja Riimissä
- 2.6. Riimissä messun jälkeen klo 16 keskustelu kirkkotilan symboliikasta. Keskustelemassa Riimin pääarkkitehti Jaakob Solla ja kappalainen, teologian tohtori Jari Laaksonen.
- 9.6. messun jälkeen klo 16 Riimin kirkonkellot -luento. Maarian seurakunnan tiedottaja Eeva-Kaisa Ahlamo kertoo kirkonkelloihin liittyvästä uskomusperinteestä ja kirkontorniteknikko Supavit Nummelin esittelee Riimin kelloja ja niiden soittotapoja.