Kaksi nuorta ja naispappi keräämässä roskia pihtien kanssa.

En solig vårdag kan man liksom Tintin Ekelund och Erica Mäkinen passa på att kombinera nytta med nöje under promenaden. Malena Björkgren har skaffat sju vanliga tänger och en i barnstorlek som finns att låna i församlingshemmet Aurelia.

Gå på promenad med församlingens skräpplockartång

Svenska sidan | 21.05.2024 | Lilja 5/2024

Text: Maria Thölix | Foto: Timo Jakonen

Tro handlar också om att värna om miljön. Inom Åbo svenska församling kläcker miljögruppen ständigt nya idéer.

-Vad massor med fimpar det slängs i naturen! Det var vår gemensamma insikt under promenaden i söndags.

Det säger Åbo svenska församlings kaplan Malena Björkgren.

Efter maj månads första söndagsgudstjänst gav sig ett gäng ut på skräppockning efter kyrkkaffet. Man rörde sig i omgivningen kring Domkyrkan och akademikvarteren och avrundade en timme och några fulla soppåsar senare med saft och kex.

I och med skräpplockningen deltog man också i Yles kampanj En miljon soppåsar, där målet är att finländarna under våren samlar in en miljon påsar med skräp.

Miljöarbetet har inte alltid setts som en så väsentlig del av kyrkarbetet. Men församlingen har ett ansvar som är grundat i vår tro, säger Malena Björkgren som är miljöansvarig i Åbo svenska församlings miljögrupp som i fjol återupptog sin verksamhet efter pandemipausen.

-Gud skapade världen och det är vårt ansvar att ta hand om den. Den natur vi har fått och får leva i är en gåva. Den bara finns där och vi kan göra ganska mycket illa.

Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet har tilldelats kyrkans miljödiplom sedan år 2003.

– Tack var diplomet och att miljöfrågor blivit viktiga i samhället och vår värld, har också miljöarbetet prioriterats allt mer och mer.

För att diplomet ska beviljas ska vissa kriterier uppfyllas och samfälligheten behöver regelbundet se över sina miljöinsatser. Under åren har man till exempel installerat jordvärme i flera av samfällighetens byggnader, bytt ut lamporna i Domkyrkans julgran till ledljus och hängt upp 400 fågelholkar på gravgårdarna.

Senast i fjol ansökte samfälligheten om ett förnyat diplom. När verksamhetsgranskarna då utvärderade samfällighetens miljöarbete, tog de bland annat fasta på det här med miljögrupper och föreslog att det är något som fler församlingar kunde satsa på.

Björkgren känner till att det utöver ÅSF i dagsläge finns några andra församlingar inom samfälligheten som har egna miljögrupper.

-Hos oss består den av fem personer, varav en är förtroendevald och de övriga församlingsbor.

Ett konkret resultat av miljögruppens arbete är skräpplockningen.

-Redan under en längre tid har jag tänkt att församlingen skulle ha egna skräpplockningstänger. Nu har vi skaffat sju stycken vanliga och en i barnstorlek.

Det betyder att grupper som regelbundet möts i församlingshemmet nu kan gå ut och plocka skräp under en träff.

Tängerna lånas också ut till privatpersoner som vill göra en liten miljöinsats.  Skräpplockningstängerna finns på tredje våningen i Aurelia. Egna handskar bör man ha med sig, påminner Björkgren.

– Jag vet inte om andra församlingar lånar ut skräptänger, men det är ganska behändigt att ha dem här. Man kan sticka sig in lite appropå och gå en promenad.

Matsvinnsveckan infaller under hösten. Då planerar församlingen en matsvinnslunch i Aurelia den 29 september.

Tanken är att miljögruppen fixar maten enbart på matsvinnsgrönsaker.

Enligt Björkgren skulle man gärna samarbeta med någon lokalbutik och få dem att skänka produkter som går ut, något som hon också gärna skulle se att sker regelbundet.

De senaste åren har Åbo svenska församling ordnat söndagsluncher som utgår från ett knytkalas-tänk där alla tar med sig något.

Ibland blir mat också över vid församlingens egna sammankomster. Då är man viktig med att ta allting tillvara för att undvika svinn.

En lördag i mars ordades en I väntan på påsk-fest som avslutades med sopp-lunch. Soppan och semlorna som blev över frystes då ner och serverades på söndagslunchen i slutet av april.

-Men det här är ju samma soppa, konstaterade en församlingsmedlem som råkade vara med båda gångerna, skrattar församlingspastor Maria Björkgren-Vikström.

Att ta till vara överbliven mat för att dela ut eller frysa ner försöker vi alltid hålla i minnet, säger Malena Björkgren.

-Kan den här pajen som blev över i dag till exempel serveras under någon gruppträff i församlingshemmet i morgon?

För att minska användningen av pappersmuggar uppmuntras församlingsborna ta med sig en egen mugg till kyrkkaffet i Domkyrkan.

-Det kan vara roligt att få igång samtal med andra över sina personliga muggar.

Förstås måste man också ta den med sig hem, konstaterar Björkgren. Men det kan det bli ändring på efter att kyrkan renoverats.

-Förhoppningsvis dricker vi då kyrkkaffet ur porslin.

Kyrkans miljödiplom

  • Hjälper församlingarna att förverkliga sitt miljöansvar i verksamheten.
  • Kyrkans miljödiplom är ett skräddarsytt verktyg för församlingar som beaktar klimatfrågor, bevarandet av naturens mångfald och miljöfostran.
  • Beviljas av kyrkostyrelsens plenum.
  • Är i kraft i fem år.

Prenumerera på Liljas nyhetsbrev

Nyhetsbrevet publiceras en gång i månaden, 11 gånger om året samtidigt som den tryckta tidningen. Med nyhetsbrevet får du Liljas artiklar och nyheter direkt till din e-mail.