Nainen ja kaksi lasta istuvat urkupenkillä.

Urkupenkille mahtuu tarvittaessa monta musikanttia vierekkäin. Tiina Ilonen esitteli Oskulle ja Melindalle Piikkiön kirkon urkuja.

Urut tutuksi lapsille

Kulttuuri | 23.04.2024 | Lilja 4/2024

Teksti: Ellinoora Sandell | Kuva: Timo Jakonen

Miksi urkuja kutsutaan soitinten kuningattareksi? Miltä kuulostaa Tähtien sota -elokuvien Imperiumin marssi urkupillien soitantana?

Tammikuussa avautui digitaalinen oppimisympäristö Urkumusiikki.fi, joka esittelee urkujen maailmaa erityisesti lapsille.

Yli 20 vuotta urkuja soittanut musiikkipedagogi Tiina Ilonen on kiertänyt pitkään kouluissa konsertoimassa. Kun koronavuosina vierailut olivat pannassa, Ilonen päätti rakentaa ajasta ja paikasta riippumattoman oppimisympäristön.

– Halusin tuoda urut tutuksi lapsille, joilla ei ole mahdollisuutta päästä kirkkoihin tai konserttisaleihin, Ilonen kertoo.

Urkumusiikki.fi on suunnattu alakoulun musiikinopetukseen.

– Sivustolla on valmis materiaalipaketti, jonka avulla on hauskaa ja helppoa kertoa uruista ilman opettajan omaa erityisosaamista soittimesta.

Toteutuksessa Tiina Ilosen apuna on ollut eri alojen asiantuntijoita. Sivuilta löytyy opetusvideoita ja tietovisoja ja oppilas saa rakentaa omat urut. Ilmaisella ja mainoksettomalla sivustolla voi klikkailla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Suomen kulttuurirahaston tukema sivusto noudattaa peruskoulun opetussuunnitelman tavoitteita. Ilonen kertoo Opetushallituksen ottaneen sivuston tyytyväisenä vastaan.

Iloselle oli tärkeää, että lapset osaavat käyttää sivustoa myös itsenäisesti. Siksi monimutkaisetkin urkuihin liittyvät asiat on pyritty havainnollistamaan kuvituksilla.

– Suomi toisena kielenä -oppilaita on helpottanut, että tietovisan kysymykset ja vastaukset voi myös kuunnella.

Alkuvuoden aikana urkusivustolla on ollut parisentuhatta käyttäjää. Sitä on hyödynnetty musiikintunneilla ympäri Suomea. Urkutietovisaa on ratkottu jopa YleX-radiokanavan aamuohjelmassa.

Tiina Ilonen on työskennellyt vuodesta 2012 lähtien Piikkiön seurakunnan kanttorina.

Piikkiön kirkossa on kevään aikana vieraillut lähikoulun lapsia, jotka ovat oppitunnilla innostuneet Ilosen sivustosta ja halunneet tulla tutustumaan urkuihin.

– Suomessa urut mielletään usein vain kirkkosoittimeksi. On ollut kiva huomata, että muutkin ovat ymmärtäneet, kuinka monipuolinen soitin se on.

Maaliskuussa Piikkiön kirkossa järjestettiin elokuva- ja pelimusiikkikonsertti, joka yllätti suosiollaan.

– En ole ikinä urani aikana nähnyt Piikkiön kirkossa niin paljon porukkaa. Ja yleisössä oli ihan kaikenikäisiä, Ilonen iloitsee.

Urkumusiikki.fi-sivustolta löytyy hänen soittonäytteitään Super Marion ja Muumilaakson tarinoiden tunnusmusiikeista Myrskyluodon Maijaan.

– Sivustoa on tarkoitus ylläpitää ja kehittää, uruista riittää kyllä kerrottavaa. Jos sivustolla on paljon käyttöä, teemme uusia jaksoja esimerkiksi urkujen historiasta. Tällä hetkellä kävijämäärät näyttävät lupaavilta.

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.