Nainen ravintolassa edessään lasillinen viiniä.

Martinseurakunnan johtava nuorisotyönohjaaja Hannele Lund korostaa, että kaikki ovat tervetulleita Virsiä ja viiniä -iltoihin, vaikka ravintola Vinho sattuukin sijaitsemaan Martinseurakunnan alueella.

Siellä virsi virtas oi

Elämä | 20.03.2024 | Lilja 3/2024

Teksti: Roope Lipasti | Kuva: Timo Jakonen

Jos on sattunut kulkemaan erinäisinä tiistaina viimeisen vuoden aikana viiniravintola Vinhon ohi, on saattanut hämmästyä. Sisältä on nimittäin kuulunut virrenveisuuta.

Mutta ei kuivin suin: näihin Virsiä ja viiniä -iltoihin kun kuuluu myös teemanmukainen viininmaistelu. Moisia on muualla Suomessa ollut aiemminkin, mutta Turkuun vastaavan ideoi johtava nuorisotyönohjaaja Hannele Lund Martinseurakunnasta yhdessä Tuomiokirkkoseurakunnan pastori Sofia Flinckin kanssa.

– Virsi-ilta kerää Vinhoon säännöllisesti parikymmentä virsien ja viinin ystävää. Martin alueella ollaan, mutta ihmisiä tulee kyllä kauempaakin, Lund kertoo.

Jokaisella kerralla on joku ajankohtaan liittyvä teema. Helmikuussa se oli paastoon laskeutuminen sekä ystävänpäivä. Valentinushan oli marttyyri, jos kohta vastikään eläköitynyt kappalainen Seppo Riihimäki muistuttaa, että samannimisiä tyyppejä oli useampia, joten ihan tarkkuudella ei osata sanoa kuka heistä tämän ystävänpäivämme taustalla on.

Riihimäki on mukana vetämässä tilaisuutta: hän on yhdessä työryhmän kanssa etsinyt teemaan sopivat virret ja myös kertoo niistä. Laulun lisäksi siis hieman sivistytäänkin.

Musiikkipuolesta vastaa kanttori Timo Ustjugov, joka säestää yhdessä vapaaehtoisen kitaristi Pekka Saarelan kanssa virret – tosin vähän normaalia pienemmillä uruilla.

– Motiivina on madaltaa kirkon kynnystä – ehkä joku tulee sitten tästä innostuneena jumalanpalvelukseenkin. Ja ylipäänsä on ilo saada laulaa sekä hiukan henkistyäkin näiden virsitekstien myötä, Ustjugov miettii.

Teemavirsien lisäksi lauletaan lopuksi yleisön toivevirsiä.

– Suosituin taitaa olla Bonhoefferin virsi numero 600, ”Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan”. Toinen on Simojoen ”Kahden maan kansalainen”, Lund kertoo.

Yleisössä Liisa Karkama on virsi-iltojen vakiokävijä.

– Olen musiikki-ihminen, hengellisyys vetoaa ja viinikin sopii, joten tämä on oikein mukava tilaisuus. Tämä on hieno ja liberaali lähestyminen virsiin. Syvyyttä iltaan tuo myös se, että saadaan kuulla virsien taustoja. Tiskin takana on niin ikään asiantuntevaa väkeä, he kertovat näistä suosittelemistaan viineistä.

Viinit ovat tosiaan kolikon toinen puoli ja ne valitaan teeman mukaisesti. Tammikuussa esimerkiksi oli heti melko haastava keissi, koska teemana oli Kaanaan häät. Vinhon omistaja Pietari Paakkola kertoo, että ihan siihen ei ylletty, että olisi muutettu paikan päällä vesi viiniksi. Silti viinit on aina valittu iltaan sopivaksi.

– Esimerkiksi ystävänpäivän kunniaksi meillä oli romanttisesti rosee-viiniä ja toisaalta taas tuhkakeskiviikon ja paastoon laskeutumisen kunniaksi oikein tuhtia punaviiniä. Jotkut teemat ovat vaikeampia kuin toiset löytää viinillistä punaista lankaa, mutta aina on joku aasinsilta löydetty. Ja viinihän on joka tapauksessa hyvää, vaikka yhteys Raamattuun ei niin ilmeinen olisikaan!

Virsiä ja viiniä Vinhossa (Kuninkaankartanonkatu 8) ti 16.4. ja 14.5. klo 18

(Painettuun lehteen olivat eksyneet väärät päivämäärät. Pahoittelemme virhettä.)

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.