Vainen varastossa pahvilaatikoiden keskellä

Yevheniia Sayanna ottaa lahjoitustavaroita vastaan Huiskula Oy:n varastolla Paimalassa joka perjantai.

”En pystyisi olemaan tekemättä mitään”

Elämän käännekohdissa | 22.02.2024 | Lilja 2/2024

Teksti: Heidi Pelander | Kuva: Antti Partanen

Yevheniia Sayanna on auttanut ukrainalaissotilaita Turusta käsin koko sodan ajan.

Helmikuussa kaksi vuotta sitten Yevheniia Sayanna heräsi aamuyöllä Turun-kodissaan järkyttävään puhelinsoittoon. Hänen Kiovan lähellä asuva äitinsä kertoi, että Venäjä on hyökännyt Ukrainaan.

Halu toimia kotimaan hyväksi heräsi heti. Kolme päivää sodan alkamisen jälkeen Sayanna ilmoitti Facebook-seinällään keräävänsä avustustarpeita Ukrainaan. Hän myi autonsa ja osti pakettiauton, joka tuli samana päivänä täyteen avustustarpeita. Seuraavana päivänä hän lähti puolisonsa kanssa ajamaan kohti Puolaa.

Pian turkulainen ruohonjuuritason avustustoiminta sai muotonsa. Avustustavaroiden vastaanotto siirtyi Sayannan kotoa Huiskula Oy:n varastorakennukseen Turun Paimalaan, lähelle Liedon rajaa. Lahjoitustarpeiden ilmoituskanavana toimi silloin ja toimii edelleen Facebook.

Sayanna löysi vapaaehtoisia avustustavaroiden kuljettamiseen Turusta Puolaan sekä niiden perille toimittamiseen Ukrainassa. Sama verkosto toimii edelleen.

– Olen tehnyt yhteistyötä samojen ihmisten kanssa koko ajan. Verkosto on hyvin luotettava.

Kahden vuoden aikana Sayanna on toimittanut avustustarpeita tavallisille ukrainalaisille, sairaaloihin ja sotilaille. Toiminnan pääpaino on koko ajan ollut rintamalla olevien sotilaiden auttamisessa.

Hän tutustui ukrainalaissotilaisiin sodan alettua. Sayanna auttaa toistuvasti samoja sotilaita, ja heistä on tullut kuin perheenjäseniä. Osa autettavista on kuollut.                           

– Ajatukseni ovat jatkuvasti sotilaiden luona.

Tällä hetkellä hän auttaa kahdeksaa eri sotilasporukkaa. Hän ei pysty ottamaan vastaan uusien kontaktien pyyntöjä rintamalta, koska lahjoitustavaroiden määrä on vähentynyt. Sayanna pyrkii reagoimaan sotilaiden avunpyyntöihin mahdollisimman nopeasti.

– Jos esimerkiksi maanantaina tulee pyyntö, yritän lauantaina lähettää tavarat matkaan.

Sayannan kautta rintamalle on lähtenyt suurta ja pientä esimerkiksi autoista, generaattoreista ja droneista retkiruokaan, lämpimiin vaatteisiin, taskulamppuihin ja paristoihin.

Sayanna pyrkii lähettämään joka lauantai Ukrainaan jotain. Välillä paketteja lähtee kotimaahan matkustavien ukrainalaisten mukana. Välillä matkaan lähtee pakettiauto, joka palaa Suomeen, välillä lahjoitusauto, joka jää sotilaiden käyttöön.

Viime marraskuussa Sayanna perusti avustustoimintaa varten Sydämestä sydämeen -yhdistyksen, joka toimii samalla nimellä Facebookissa. Ryhmässä listataan kerättäviä avustustarpeita ja julkaistaan valokuvia Ukrainaan saapuneista tavaroista.

– Ne valokuvat lohduttavat minua – että pystyn osallistumaan ja auttamaan edes jotenkin, Sayanna sanoo.

Hän halusi perustaa yhdistyksen siksi, että avustustoiminta olisi uskottavaa. Yhdistyksen on myös helpompaa järjestää tapahtumia sekä kerätä rahaa isompia avustustarpeita varten.

Sayanna ymmärtää hyvin, että sodan pitkittyessä auttajien into laantuu. Hän kuitenkin korostaa, että apua tarvitaan edelleen. Pienetkin lahjoitukset voivat esimerkiksi pelastaa ukrainalaissotilaan kylmyydeltä.

– Haluan kiittää kaikkia suomalaisia, jotka ovat auttaneet. Ilman ihmisten apua emme olisi pärjänneet mitenkään.

Sayanna lapsineen on asunut Turussa vuodesta 2021. Puoliso muutti töiden perässä jo aiemmin. Sayannan arki kuluu 1- ja 7-vuotiaiden lasten arjen sekä avustustoiminnan pyörittämisessä. Vaikka perheen arki on Suomessa, ajatukset ovat jatkuvasti sukulaisten, ystävien ja sotilaiden luona Ukrainassa.

Hän uskoo edelleen Ukrainan voittoon mutta suree sitä hintaa, joka voitosta on jo nyt maksettu ihmishenkinä ja inhimillisenä kärsimyksenä. Sodan jatkuminen on hänestä todella masentavaa.

– Sodan todelliset seuraukset ukrainalaisille näkyvät vasta sodan jälkeen, jolloin elämä Ukrainassa tulee olemaan todella vaikeaa.

Sydämestä sydämeen -yhdistys ottaa vastaan tavaralahjoituksia Ukrainaan varastollaan joka perjantai klo 17–18 osoitteessa Huiskulantie 52, varasto 6, Turku. Akuutit lahjoitustarpeet löytyvät yhdistyksen Facebook-sivuilta tai kysymällä suoraan Yevheniialta: saannaevgenia99@gmail.com.

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.