Församlingarna i Åbo och S:t Karins svarar nu på behovet av samtalsstöd med en satsning, som körde i gång i höstas och fortsätter i vår. Det har visat sig att behovet är stort, köerna långa. Personer i alla åldrar, från alla samhällsskikt, väntar i veckor och månader för att få hjälp.
– Det här är ett sätt att sänka tröskeln, att göra det lätt och snabbt att få tid till samtal, förklarar kyrkoherde Mia Bäck, Åbo svenska församling.
Redan starten i november gav respons över förväntan. Det är uppenbart att många av oss behöver någon som lyssnar, som man kan prata med i förtroende om det som tynger. Det behöver inte alltid vara livets djupaste frågor, det kan handla om ork och krafter i vardagen, om relationer, om ensamhet, vanliga vardagsbekymmer eller frågor som kan vara plågsamma och ångestfyllda.
– Om vi inte delar med oss, bär vi själva på allt. Och det måste vi inte, säger Mia Bäck.
Initiativet kom från Teemu Hälli, som leder diakoni- och själavårdsarbetet vid Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet, och gensvaret kom direkt.
Som grund ligger en undersökning som visar att allmänheten har gamla och vaga föreställningar om kyrkans själavård och inte riktigt vet var man kan få vilken sorts hjälp.
Därför talar man nu om samtalstjänst i stället för själavård och understryker att man inte behöver tala om andliga frågor om man inte specifikt vill. Man behöver inte heller höra till kyrkan för att få samtalsstöd.
Inom ÅSF är alla präster och diakoniarbetare involverade i samtalstjänsten, vilket garanterar att det finns tider att få snabbt. Alla har bred kompetens inom både samtalsstöd och andligt stöd. Via nätet bokar man tid, alla samtal sker under tystnadsplikt, inga anteckningar görs. Efter första mötet kommer man överens om en eventuell fortsättning och bokar ny tid direkt.
Det kostar ingenting att få samtalsstöd. Vem som helst som tycker sig vara i behov av stöd från en person till en annan kan ta kontakt. Mia Bäck påpekar att det inte behövs remiss eller diagnos, hjälpen är inte terapi.
– Men vi kan hjälpa till medan man står i vårdkö eller visa vidare om någon är i behov av professionell terapi. Detsamma gäller om man behöver diakonins tjänster, då har vi en lista på var man kan få ytterligare hjälp.
Samtalsstöd
Vardagar mellan klockan 15 och 19 i Aurelia.
Ett samtal räcker ungefär 45 minuter. Det kan behövas 1–5 samtal, beroende på behov och önskemål. Ibland kan redan ett enda samtal vara till hjälp.
Hur snabbt kan man få samtalsstöd?
Målet är att erbjuda en tid för samtalsstöd inom 2–3 arbetsdagar.
Vilka ämnen kan man prata om?
Du bestämmer själv vad samtalet handlar om. Andliga frågor behandlas bara om du vill det.
Du behöver ingen remiss eller diagnos för att få samtalsstöd. Samtalsstöd är inte terapi som ersätts av FPA.
Tid kan boks via ÅSF:s hemsida www.samtalsstöd.fi Där kan du också välja vem du vill tala med.