Miika Neulaniemi

Kysy, mitä kuuluu

Näkökulma | 24.01.2024 | Lilja 1/2024

Teksti: Heidi Pelander | Kuva: Antti Partanen

Toimiva arki ja läsnä olevat vanhemmat auttavat suojaamaan lasta syrjäytymiseltä, sanoo Fingerroosin säätiön Miika Neulaniemi.

Suurin osa Suomen lapsista ja nuorista voi hyvin. Silti lasten ja nuorten syrjäytyminen on merkittävä ongelma, jota Fingerroosin säätiön yhteisötoiminnan päällikkö Miika Neulaniemi voi nähdä myös työssään.

– Yhteiskunta ei panosta tarpeeksi lasten hyvinvointiin. Se tulee näkymään nuorten syrjäytymisenä ja myöhemmin työttömyytenä, mielenterveyshaasteina ja muina ongelmina.

Neulaniemi vastaa toimintakeskus Panskiksen toiminnasta Pansiossa. Päivittäinen keskustelunaihe lasten kanssa on lisääntynyt kiusaaminen ja väkivalta.

Myös koulupudokkuus, lasten rajattomuus sekä sosiaalisten ja tunnetaitojen puute ovat Neulaniemelle ammatin puolesta tuttuja ilmiöitä, joilla on yhteys lasten ja nuorten syrjäytymiseen.

Hänestä olisi keskeistä, että erilaisten perheiden tilanne huomioitaisiin ja heitä tuettaisiin yhteiskunnassa nykyistä paremmin.

Neulaniemen mukaan paras tapa ennaltaehkäistä oman lapsen tai nuoren syrjäytymistä on olla kiinnostunut lapsen asioista ja kuulumisista. Myös toimiva arki suojaa: riittävä uni ja ruoka, soljuva koulunkäynti ja joku harrastusyhteisö koulun ulkopuolella.

Hän vinkkaa vanhempia pitämään silmällä isoja muutoksia. Jos lapsi menee hiljaiseksi, alakuloiseksi tai passiiviseksi eikä halua jakaa kuulumisiaan, jotain on helposti pielessä. Myös kaveripiirin ja ulkonäön muutokset ovat merkille pantavia asioita.

Neulaniemi myöntää, että keskusteleminen uhittelevan teinin kanssa voi olla vaikeaa. Yhteyttä omaan lapseen kannattaa silti vaalia kärsivällisesti.

– Tärkeintä on, että vanhemmilla olisi aikaa omalle lapselle ja että he olisivat lapsen saatavilla.

Jos omat rahkeet eivät riitä, Neulaniemi rohkaisee pyytämään apua. Esimerkiksi koulukuraattori on hyvä lähtöpiste. Myös järjestöillä ja seurakunnilla on monenlaista lasten ja nuorten hyvinvointia tukevaa toimintaa.

Päättäjiltä Neulaniemi toivoo satsauksia lasten ja nuorten hyvinvointiin: enemmän tukea kouluille arjen pyörittämiseen sekä yhden luukun periaatetta ihmisten auttamiseen tukiviidakossa pompottelun sijaan.

– Toivoisin myös lasten ja nuorten omaa ääntä julkiseen keskusteluun, jotta he saisivat itse määritellä, mikä systeemissä mättää.

Nuorten syrjäytyminen ja vanhempien mahdollisuudet vaikuttaa asiaan ovat yhtenä aiheena Voi taivas -podcastsarjassa, joka käsittelee nuorten mielenterveyden haasteita. Kuuntele osoitteessa voitaivas.fi.

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.