alttariliina

Lyhyesti kirkosta

Kirkosta kirkkoon | 22.11.2023 | Lilja 11/2023

Teksti: Minna Vesanto | Kuva: Timo Jakonen

Piikkiön kirkkoon uudet alttaritekstiilit | Hätäapua Gazaan ja Itä-Afrikkaan | Seurakuntayhtymä allekirjoitti ilmastositoumuksen | Kirkollisveroprosentti 1,20 | Tuomiokirkon peruskorjauksen hankesuunnitteluvaiheen pääsuunnittelija valittu

Piikkiön kirkko saa uudet alttaritekstiilit neljässä kirkkovuoden värissä vihreänä, valkoisena, punaisena ja violettina. Kirkkotekstiilit on suunnitellut ja valmistaa tekstiilitaiteilija, käsityömestari Helena Vaari. Tekstiileissä toistuvina aiheina ovat siemen ja kolmilehtinen risti.

Seurakuntayhtymä lähettää 60 000 euroa hätäapua Gazaan ja Itä-Afrikkaan. Suomen Lähetysseuralle on myönnetty 30 000 euron avustus käytettäväksi humanitaariseen hätäapuun Gazassa ja Länsirannalla sekä Kirkon Ulkomaanavulle samankokoinen avustus humanitaariseen hätäapuun nälkäkriisissä Itä-Afrikassa, joka kärsii pahimmasta kuivuudesta vuosikymmeniin.

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä on yksi ilmastositoumuksen allekirjoittaneista Turun ilmastosopimuksen kumppaneista. Turku valittiin 2022 mukaan EU:n 100 hiilineutraalin kaupungin missioon. Kaupunki haluaa olla yksi maailman johtavista ilmasto-, ympäristö- ja luontokaupungeista ja hiilineutraali kaupunkialue 2029 mennessä. Kaikkien kaupunkimissioon valittujen kaupunkien tulee solmia ilmastosopimus Euroopan komission kanssa. Siihen liittyen kaupunki tekee edistyksellistä ilmastotyötä yhteistyössä Turun alueen 22 merkittävän kumppanin kanssa, joihin lukeutuu myös seurakuntayhtymä.

Vuoden 2024 kirkollisveroprosentti Turussa ja Kaarinassapysyy 1,20 prosentissa, päätti seurakuntayhtymän yhteinen kirkkovaltuusto 12.10. Vuosina 2018-2022 kirkollisveroprosentti oli 1,25 ja soteuudistuksen tuoman alentamistarpeen myötä se vuodelle 2023 laskettiin 1,20:een.

Arkkitehti Hanna Lyytinen on valittu Turun tuomiokirkon peruskorjauksen hankesuunnitteluvaiheen pääsuunnittelijaksi. Pääsuunnittelija vastaa peruskorjauksen hankesuunnittelun arkkitehtonisista ratkaisuista. Suunnittelun tueksi Tuomiokirkosta on jo teetetty sekä teologinen että rakennushistoriallinen selvitys. Peruskorjauksen urakoitsijat kilpailutetaan, kun rakennuslupa on saatu. Lopulliset suunnitelmat, Museoviraston lausunnot ja kustannusarviot ovat suunnitelmien mukaan valmiina vuonna 2025.

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.