Maria Immonen

Maailman kriisipesäkkeet ovat tulleet tutuiksi Luterilaisen maailmanliiton Maailmanpalvelun johtaja Maria Immoselle.

Ekumeeninen joulu vetoaa rauhan puolesta

Ajankohtaista | 22.11.2023 | Lilja 11/2023

Teksti: Paula Heino | Kuva: Maria Immosen kotialbumi

Humanitaarisen viestin Turun tuomiokirkkoon tuo 30-vuotisjuhlavuonna johtaja Maria Immonen Luterilaisesta maailmanliitosta.

Ekumeenisen rauhanvetoomuksen esittävät arkkipiispa Tapio Luoma, arkkipiispa Leo, piispa Raimo Gorroyla, Katolinen kirkko Suomessa sekä johtaja Hannu Vuorinen, Suomen Vapaakirkko. Teemana on Yhteinen maailma, yhteinen tulevaisuus. Humanitaarisen viestin tuo Luterilaisen maailmanliiton (LML) johtaja Maria Immonen. Tapahtuma järjestetään 30:nnen kerran.

Maria Immonen, kuka olet ja mistä tulet? 

Olen viettänyt lapsuuteni Hongkongissa. Lukioni kävin Laitilassa ja opiskelin Helsingissä, jossa tapasin mieheni. Valmistumisen jälkeen olemmekin asuneet jo pitkään Genevessä, Sveitsissä. Olen identiteetiltäni ulkosuomalainen.

Olet Luterilaisen maailmanliiton Maailmanpalvelun johtaja. Alaisia sinulla on lähes 10 000. Mitä tehtäviisi kuuluu?

Johdan luterilaisten kirkkojen omistamaa humanitaarista järjestöä, Maailmanpalvelua. Teemme työtä kaikissa maailman kriisipisteissä. Kollegoinani toimii muun muassa vesi-insinöörejä, opettajia, logistikkoja, johtajia, autokuskeja, ruuanjakelijoita. Geneven pääkonttorimme vastaa lopulta kaikesta.

Mitä Luterilainen maailmanliitto tekee?

Luterilaiset kirkot perustivat LML:n toisen maailmansodan jälkeen vastaamaan pakolaisaaltoon Euroopassa. Liitto tukee kirkkojen työtä ja hoitaa ekumeenisia suhteita, käy oppikeskusteluja ja tukee kirkkojen teologista työtä. Liitto on luterilaisten kirkkojen yhteistyöelin ja humanitaarista avustustyötä toteuttava järjestö. Jäsenkirkkoja on 150, kaikilla mantereilla. Työn rahoittavat kirkot, kirkkojen ulkomaanavut, monet valtiot ja YK:n eri järjestöt.

Maailmassa on aina ollut sotaisia pesäkkeitä, nyt viimeisimpänä Israelin ja Palestiinan konflikti. Pystyttekö toimimaan Gazassa?
Toimimme aina niissä puitteissa, joissa konflikti sallii. Työ Gazassa on erittäin vaikeaa tällä hetkellä. Yhteistyösairaalassamme Al Ahlin anglikaanisairaalassa piti avata uusi syöpäosasto. LML omistaa Itä-Jerusalemissa suurimman palestiinalaisia palvelevan sairaalan, Augusta Viktorian sairaalan Öljymäellä. Sairaala on erikoistunut syöpähoitoihin ja munuaissairauksiin. Se toimii vielä, mutta normaalisti 40 prosenttia potilaista tulee Gazasta lähetteellä eivätkä he tällä hetkellä pääse Jerusalemiin. Länsirannalta haemme potilaita hoitojaksoille sairaalan busseilla, mutta hoitoon pääsy on nyt vaikeaa. Meillä on myös kaksi ammattioppilaitosta Jerusalemissa ja Länsirannalla.

Maailma on väkivaltainen paikka ja köyhät ovat kaikkein turvattomimpia. Kuinka jaksat jatkaa auttamistyötä?

Ei aina jaksakaan. Maailman tilanne on erittäin synkkä ja toivon merkkejä on usein vaikea löytää. Koen kuitenkin, että työ on palkitsevaa. Ilman työtämme useampi apua tarvitseva jäisi yksin. Kun kohdistaa tässä pimeässä maailmassa katseensa auttajiin, se auttaa uskomaan ihmisyyteen.

Minkä viestin haluaisit sanoa Turun tuomiokirkkoon juhlaan tuleville ja taltiointia jouluna televisiosta seuraaville katsojille?
Hyvästä tulee pitää kiinni ja katsoa, mikä meitä kaikkia yhdistää. Rauhan puolesta pitää puhua ja toimia. Ihminen saa paljon, kun uskaltaa kohdata vieraan tai hätää kärsivän. Ystävällisyys kannattaa aina, viha ei koskaan.

Ekumeeninen joulu Tuomiokirkossa 14.12. kello 18, vapaa pääsy. Musiikki: Turun filharmoninen orkesteri johtajana Olli Mustonen, tenori Tuomas Katajala, Puolalan musiikkiluokkien 5‒6 kuoro johtajana Oona Heiskala, kanttori Jukka Pietilä ja urkuri Markku Hietaharju. Kolehti Lähetysseuran Lasten Pankkiin. Yleisön tulee olla paikalla klo 17.45 mennessä. Katso Yle TV1:ssä jouluaattona ja myöhemmin Yle Areenassa.

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.