julia thurén

Viisi vaatetta vuodessa riittää

Kolumni | 26.10.2023 | Lilja 10/2023

Teksti: Julia Thurén | Kuva: Paula Virta

Keksimme ystäväni Aku Varamäen kanssa vuosi sitten joulukuussa hauskan haasteen: Mitä jos ensi vuonna saisi ostaa vain viisi vaatetta uutena? Helppo homma, ajattelin. Enhän minä juuri shoppaile vaatteita. Sitten aloin laskeskella vuoden aikana ostamiani tamineita ja kas kas, kahden käden sormet eivät riittäneet.

Lanseerasimme haasteen isosti somessaa. Nyt avainsanan #viidenvaatteenvuosi alla on jo yli 500 kuvaa. Sadat, elleivät tuhannet ihmiset ovat lähteneet haasteeseen mukaan. Olen yrittänyt analysoida, miksi. 

Vaateteollisuus ahdistaa monia. Vaatteiden päästöt kattavat kymmenen prosenttia globaaleista päästöistä, ja vaatteiden kulutus on kasvanut 400 prosenttia viimeisen parin vuosikymmenen aikana. Maapallo ei yksinkertaisesti kestä meidän länsimaisten kulutusjuhlaa.

Hot or cool -instituutin raportissa arvioitiin maapallon kestävän noin viitisen uutta vaatetta per ihminen per vuosi. Oikeasti siinä puhuttiin kiloista, mutta me muokkasimme tämän vaatekappaleisiin.

Haasteen houkuttavuus on siinä, että se on armolinen: Saat ihan hyvällä mielellä ostaa ne viisi vaatetta uutena. Jos ehdottomasti tarvitset jotain lisää, niin mene kirpputorille (nettiin tai fyysiseen).

Viiden vaatteen vuosi on laittanut minut harkitsemaan joka ikisen vaatteen kohdalla, onko tämä nyt sen arvoinen, että käytän yhden paikan viidestä. On jäänyt monet ihan kivat muttei tarpeelliset vaatteet kaupan rekkiin.

Nyt vuotta on jäljellä pari kuukautta ja saldoni on 4 / 5. T-paita, huppari, juhlamekko, urheilukengät. Viidennen kohdan säästän uusiin talvikenkiin. Aion ostaa niin kestävät kuin löydän, sillä niiden pitää mennä vähintään seuraavat viisi vuotta. Aion nimittäin jatkaa viiden vaatteen vuotta myös tulevaisuudessa. Enkä seuraavina vuosina halua, että talvikengät vievät yhden kallisarvoisen paikan viiden vaatteen saldosta.

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.