Katkaistu nukketalo, jonka toisella puolella kolme nukkea, toisella puolella yksi nukke.

Lyhyesti kirkosta

Ajankohtaista | 26.10.2023 | Lilja 10/2023

Teksti: Minna Vesanto | Kuva: Timo Jakonen

Mielenterveysongelmat näkyvät kirkon perheneuvonnassa | Kirkolliskokousvaalien ehdokasasettelu käynnissä | Vakaumustahtolomakkeeseen voi kirjata oman vakaumuksensa

Mielenterveysongelmat näkyvät kirkon perheneuvonnassa aiempaa useammin. Perheasiain neuvottelukeskuksille tehdyn kyselyssä peräti 83 prosenttia vastanneista sanoi, että asiakkaiden mielenterveyskysymykset ovat lisääntyneet. Toiseksi eniten perheneuvonnan asiakkailla korostuvat taloudellinen huoli ja ahdistuneisuus. Lisäksi keskusteluissa nostetaan esiin muun muassa puhe ja huoli vanhemmuuden kysymyksistä, lähisuhdeväkivalta, alkoholin ja muiden päihteiden käyttö sekä ruuturiippuvuus. Vanhemmuuteen liittyvät kysymykset nousivat pintaan erityisesti koronapandemian aikana. Kirkon perheneuvonta tarjoaa maksutonta parisuhteen tukea. Perheneuvonnassa on mahdollista keskustella ammattilaisen kanssa parisuhteen ja perheen kysymyksistä tai oman elämän solmukohdista. Suomessa on 37 kirkon perheasiain neuvottelukeskusta.

Kirkolliskokousvaalien ehdokasasettelu on käynnissä. Kirkolliskokous on kirkon ylin toimielin ja siihen valitaan yhdeksästä hiippakunnasta 96 edustajaa, joista 32 on pappeja ja 64 maallikoita. Äänioikeus vaaleissa on seurakuntien luottamushenkilöillä ja hiippakuntien papeilla. Kirkolliskokous käsittelee kirkon oppia ja työtä sekä kirkon lainsäädäntöä, hallintoa ja taloutta. Ehdokasasettelu päättyy 15.11.2023. Kirkolliskokousvaalit ja hiippakuntavaltuustojen vaalit käydään ensi helmikuussa.

Vakaumustahto-lomake on uusi työkalu, joka tarjoaa konkreettisen välineen oman vakaumuksen ilmaisemiseen ja säilyttämiseen hoivapalveluissa. Lomake tarjoaa mahdollisuuden kaikille, joille vakaumus on tärkeä osa hyvinvointia. Vakaumustahto-lomake on kehitetty yhteistyössä USKOT-foorumin kanssa, joka on kuutta uskontokuntaa edustava uskontojen yhteistyö- ja asiantuntijajärjestö. Lomake löytyy suomeksi ja ruotsiksi verkko-osoitteesta uskot.fi. Täytetty lomake kannattaa säilyttää paikassa, josta se löytyy tarvittaessa. voi tallettaa myös hoitotahdon yhteyteen OmaKanta-palveluun.

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.