Teini-ikäinen ja leikki-ikäinen tyttö makaavat lattialla vieressään lahjapaketit.

Joulun iloa pienille ja isoille

Ajankohtaista | 26.10.2023 | Lilja 10/2023

Teksti: Heidi Pelander | Kuva: Suvi-Tuuli Kankaanpää

Lahja lapselle -keräys takaa joululahjan yli 1000 lapselle vähävaraisissa perheissä Turussa ja Kaarinassa. Turkulaisen Antti Enrothin lapsille lahjoilla on ollut iso merkitys.

Monessa vähävaraisessa perheessä joulunodotukseen liittyy stressiä ja ahdistusta. Miten lasten joulu saadaan järjestettyä ja mihin meillä on ylipäätään varaa?

Tuntemukset ovat tuttuja turkulaiselle Antti Enrothille, jonka talous on työttömyyden takia tiukalla. Hänellä on kaksi alakouluikäistä poikaa, jotka ovat useampana vuonna saaneet joululahjat Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän Lahja lapselle -keräyksen kautta.

– On oikein hyvä, että tämmöisiä keräyksiä järjestetään. Pojat saavat lahjoista hyvän mielen. Minulla itselläni ei olisi mahdollisuutta ostaa heille tällaisia lahjoja, hän miettii.

Joulu merkitsee Enrothille yhdessäoloa. Hän asuu eri osoitteessa kuin poikansa ja heidän äitinsä, mutta joulun he järjestävät ja viettävät yhdessä. Kun tulot ovat kummassakin taloudessa pienet, pitää laskea tarkkaan, mitä joulupöytään voi hankkia.

– Joka kuussa vuokrat ja sähkölaskut pitää kuitenkin hoitaa ensimmäisinä.

Enroth kiittelee Martinseurakunnan diakoniatyöntekijää Jan Hirvilahtea, joka on auttanut tiukoissa paikoissa. Seurakunnan myöntämästä ruoka-avusta on ollut iso apu joulupöydän antimien hankkimisessa.

Lahja lapselle -keräys järjestetään tänä vuonna viidettätoista kertaa. Pääorganisaattori Mia Lehtonen seurakuntayhtymän diakoniakeskuksesta kertoo, että keräyksen tarpeellisuus korostuu entisestään elinkustannusten noustua rajusti.

– On tärkeää, että lasten joulu olisi silti taattu.

Noin 1100–1200 lasta saa toivomansa joululahjan vuosittain keräyksen kautta. Saajat ovat seurakuntien diakoniatyön asiakkaina olevien vähävaraisten perheiden alaikäisiä lapsia.

– Nämä perheet ovat kuluneen vuoden aikana olleet yhteydessä oman kotiseurakuntansa diakoniatyöhön ja hakeneet apua vaikeaan elämäntilanteeseen, esimerkiksi ruoka-apua. Silloin perheen tilannetta on käyty läpi yhdessä diakoniatyöntekijän kanssa, Lehtonen kertoo.

Keräyksen kautta lapset ja nuoret saavat toivoa joko tavaralahjaa tai lahjakorttia. Lahjakortti saattaa tuntua lahjoittajasta kasvottomalta, mutta Lehtosen mukaan sillä voi olla saajalle iso merkitys.

– Lahjakorttia pyydetään esimerkiksi vaatekauppaan, kahvilaan, Heselle tai leffaan. Nuori voi kuluttaa lahjakortin ystäviensä kanssa ja olla niin kuin kaikki muutkin. Lahjakortti voi olla myös osa isompaa lahjaa esimerkiksi elektroniikkaliikkeestä.

Keräys toteutetaan vuosittain 80–90 vapaaehtoisen voimin. Monelle vapaaehtoiselle ja lahjoittajalle Lahja lapselle -keräys on perinne, jota ilman joulu ei tule.

– Ilman vapaaehtoisia ja lahjoittajia tätä keräystä ei yksinkertaisesti olisi olemassa, Lehtonen sanoo.

Osa vapaaehtoisista selvittää etukäteen, mistä lahjoittajat voivat hankkia lasten toivomat lahjat. Toiset välittävät toiveet lahjoittajille, osa ottaa lahjoittajia vastaan, osa paketoi heidän tuomiaan lahjoja ja osa kärrää paketteja seurakuntiin saajille toimitettaviksi.

Lehtosen mukaan työntekijälle on iso apu myös kokeneista vastuuvapaaehtoisista. He perehdyttävät uudet vapaaehtoiset ja huolehtivat, että hommat sujuvat hyvin.

Kuka tahansa voi osallistua Lahja lapselle -keräykseen. Lahjoittajia on vuosittain 900–1000. Ilmoittautua voi sähköisellä lomakkeella tai puhelimitse. Mutta miksi keräys alkaa jo ennen marraskuun puoliväliä?

– Varhaisella ajankohdalla haluamme varmistaa, että mahdollisimman monen lapsen ensisijainen toive toteutuisi. Moni lapsi toivoo joulun hittituotteita, jotka menevät kaupaksi tosi nopeasti, Lehtonen sanoo.

Hän korostaa, että keräystä voi tukea, vaikka ei olisikaan varaa ostaa lahjaa. Keräyksen somepäivitysten jakaminen ja omalle tuttavapiirille kertominen auttaa siinä, että viesti keräyksestä leviää.

Lehtosesta on hienoa, miten vuodesta toiseen keräys tuo esiin ihmisten auttamisenhalun ja joulun ilon. Antti Enrothilla on lahjoittajille lämpimiä terveisiä.

– Haluan lähettää heille paljon kiitoksia ja ruusuja, kun ovat tuottaneet lapsille iloa. Omille pojille lahjat ovat merkinneet paljon. Viime vuoden legotkin on yritetty pitää ehjinä ja tallessa.

Näin voit lahjoittaa

– Voit ilmoittautua lahjoittajaksi Lahja lapselle -keräykseen 13.–20.11.2023 sähköisellä lomakkeella, joka löytyy osoitteesta lahjalapselle.fi.

– Voit ilmoittautua lahjoittajaksi myös soittamalla 14.–20.11.2023 arkipäivänä klo 10–13 numeroon 040 3417 660.

– Ilmoittautuessasi saat valita, haluatko lahjoittaa lahjapaketin vai lahjakortin. Lasten lahjatoiveet ovat tavallisimmin 50 euron arvoisia, mutta voit myös pyytää 20–30 arvoista toivetta toteutettavaksi.

– Lahjavälitys lähettää lahjoittajille erikseen tiedon lahjatoiveesta. Saat myös lapsen koodinimen, joka tulee kirjoittaa lapulle ja tuoda lahjan mukana.

– Lahja toimitetaan paketoimattomana klo 11–18 joko Diakoniakeskukseen, Puutarhakatu 22, ma–pe 20.–24.11. ja ma–ti 27.–28.11. tai Kaarinan kirkolle, Voudinkatu 2, ma–pe 20.–24.11.

Lahja lapselle -keräyksen logo.

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.