vanhuksia jumppaamassa pihanurmella.

Tehdään iästä numero!

Ajankohtaista | 28.09.2023 | Lilja 9.2023

Teksti: Roope Lipasti | Kuva: Simo Ahtee

Lokakuun alussa vietettävän Vanhustenviikon teemana on tänä vuonna ”Tehdään iästä numero”, mikä on Tuomiokirkkoseurakunnan diakoni Sofia Oinosen mielestä erinomainen teema.

– Toisaalta on niin, että iästä viis, mutta siitä huolimatta on tärkeää, että ikääntyvät ihmiset saavat asioilleen näkyvyyttä. Ikä ei saa olla este esimerkiksi digipalveluiden saavuttamisessa, hän sanoo.

Tästä syystä tätä Vanhustyön keskusliiton alunperin vuonna 1954 käynnistämää tapahtumaa vietetään Turussakin nimenomaan digiteemalla. 

– SeniorSurf -hankkeen Emmaleena Niemi luennoi eläkeläisille suunnatussa tapahtumapäivässämme siitä, kuinka ikäihmiset voivat hyötyä digiasioista, sekä mistä niihin saa apua ja tukea. Tällä hetkellä on esimerkiksi olemassa valtakunnallista etäneuvontaa puhelimitse tai vaikka Teamsin kautta. Kannattaa siis tulla kuulolle ja rohkaistua lähtemään mukaan näihin uusiin juttuihin! Oinonen kannustaa.

Niin ikään tilaisuudessa kerrotaan esimerkiksi Turun alueen digipalveluista, eli että mistä nimenomaan täällä voi saada apua ihan kädestä pitäen.

Digitietouden lisäksi eläkeikäisten iltapäivässä on tarjolla myös kevyempää ohjelmaa. Esimerkiksi yhtymän lounasravintola Naakasta eläkeläiset saavat lounaan kahdeksalla eurolla.

– Voi siis tulla syömään ennen kuin varsinainen ohjelma alkaa. Ajatuksena on myös tehdä Naakkaa tutuksi, sillä se on paikka, josta moni ikäihminen on löytänyt paitsi oman vakiolounaspaikkansa, myös uusia tuttavuuksia, Oinonen kertoo.

Tarjolla on niin ikään ikivihreitä yhteislauluja kanttori Jukka Pietilän johdolla, arvontaa sekä kuullaanpa pieni musiikkiesityskin.

– Eräs yli 90-vuotias soittaja on luvannut tulla esiintymään. Hän on hyvä esimerkki siitä, ettei ikä ole este, sillä hän aloitti harrastuksensa vasta vähän aikaa sitten. Instrumenttina on nokkahuilu, Oinonen kertoo.

Eläkeikäisille suunnattu tapahtumapäivä ”Tehdään iästä numero” 4.10 klo 13-15.30 seurakuntien toimitalolla, Eerikinkatu 3.

Hei Sinä yli 70-vuotias!

Mitä toivot nyt tai tulevaisuudessa seurakunnan ikääntyneiden työltä? Ota meihin yhteyttä ja kerro toiveistasi. Voit ottaa yhteyttä lähettämällä postia: Eerikki / Rantanen/ PL 922, 20101 Turku, sähköpostitse tai soittamalla.  

Taru Rajavaara, taru.rajavaara@evl.fi, p. 040 341 7551

Marita Rantanen, marita.rantanen@evl.fi, p. 040 341 7313 

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.