Kuoronjohtaja ja kaksi kuorolaista.

Improviserad övning. Marjo Danielsson, dirigent, Rami Nurmi och Anneli Leppänen ser fram emot körens 90-årskonsert i Domkyrkan. Trygg, mångsidig, lagom svår nivå är ord som enligt dem beskriver körens verksamhet.

Nittioåringen mår bra

Svenska sidan | 28.09.2023 | Lilja 9.2023

Text: Siv Skogman | Foto: Timo Jakonen

Åbo Svenska Kyrkokör firar med konsert i Domkyrkan.

Vågar jag? Kan jag? Passar jag in?

Det frågade sig både Rami Nurmi och Anneli Leppänen innan de gick med i Åbo svenska församlings kyrkokör.

   I dag kan de le åt försiktigheten. Att sjunga i kören, att vara en del i en större helhet, är ett nöje. De känner sig trygga, välkomnade och omhändertagna.

Kören grundades 1933, då församlingen också fick sin första egna kantor, Axel Enqvist. Under årens lopp har den letts av ett flertal uppskattade dirigenter. Antalet medlemmar i kören har varierat, under senare år har det rört sig kring tjugo.

   I dag är kantor Marjo Danielsson den som får rösterna att ljuda. Hon har lett kören i elva år, med avbrott för ett par perioder som turistkantor i Spanien.

   – Härligt att få jobba med fina, roliga, kloka människor, säger hon. Och varje gång vi uppträder är unik, det går aldrig att upprepa exakt samma.

Anneli Leppänen gick med i kören först som pensionär. Hon hade sjungit med församlingens unga, men hade en lång paus då jobbet krävde hennes tid. Ett första steg tog hon i och med församlingens projekt, där man sjunger sånger som härstammar från det ekumeniska klostret Taizé i Frankrike. 

    – Taizekören i Domkyrkan gav mig mod att ta följande steg, trots att jag inte kände någon från tidigare och allt gick på svenska, säger hon. När jag kom till första övningen för 6 år sedan kände jag genast av den fina stämningen. Alla var så vänliga, äntligen fick jag sjunga alt i kör.

   – Det känns nästan festligt varje gång. Att en vanlig enkel röst är en del av något stort. Och med min bakgrund som religionslärare kändes kyrkokören nära mig, jag tycker om att sjunga andliga sånger och psalmer, sånger med mening.

Hos Rami Nurmi vaknade intresset för musik och sång i och med skriftskolan. Sedan dess är han aktiv inom församlingen, spelar gitarr och har sjungit i ungdomskören. När Marjo Danielsson bjöd in honom till kyrkokören kändes det naturligt att gå med.

    – Jag var då 22 år och sänkte medelåldern ordentligt, ler han. Men nu när jag är 25 har vi också medlemmar som är yngre än jag.

    Medelåldern är relativt hög, men Marjo Danielsson ser det inte som något problem.

   – Jag vill göra det bästa av det som finns. Det är fina, kloka människor. Visserligen kunde kören behöva lite fler män, så välkommen med!

Rami Nurmi säger att han lärt sig mycket om musik under de tre år han sjungit i kyrkokören, om sitt eget sjungande, om gitarrspelande. Och intresset bara växer.

    – Han ställer så svåra frågor ibland att jag tvingas tänka efter ordentligt, skrattar Marjo Danielsson.

   Kören övar en gång i veckan. Den som är intresserad kan kontakta Marjo Danielsson direkt. Man hinner till och med sjunga med i jubileumskonserten om man börjar nu.

   – Vi har ingen officiell insjungning, jag brukar bara be dem sjunga lite för att höra i vilken stämma personen hör hemma.

Kören medverkar i gudstjänster, ger konserter, deltar i Åbolands svenska kyrkosångskrets verksamhet och är med i Finlands svenska kyrkosångsförbund.

    Anneli Leppänen minns förbundets stora kyrkosångfest i Åbo hösten 2022, då närmare 300 personer sjöng så att det kändes som om taket i Domkyrkan lyfte.

    – Det var nog höjdpunkten hittills.

Körens 90-årskonsert

Lördag 21 oktober klockan 19.30 i Domkyrkan. Tre dirigenter, tredelad konsert: Harry Dahlström (traditionella sånger), Frank Berger (gospelinspirerat), Marjo Danielsson (afrikanskt- och spanskinfluerat). Andra medverkande: Birgitta Forsman på orgel, tf kantor Nicholas Söderlund, kyrkoherde Mia Bäck. Allsång. Fritt inträde.

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.