Tuomas Vaura toivoo näkevänsä sinutkin Tuomiokirkko-torilla Porkkanamarkkinoilla. Kun ostat sadonkorjuutuot-teita tai käsitöitä, tuet samalla vastuullista auttamistyötä kohdemaissa esimerkiksi Afrikassa.

Porkkanoita ja lähetystyötä

Ajankohtaista | 31.08.2023 | Lilja 8/2023

Teksti: Roope Lipasti | Kuva: Timo Jakonen

Porkkanamarkkinat 16.9. klo 10-13 Tuomiokirkkotorilla.

– Porkkanamarkkinat on jokavuotinen markkinatapahtuma, jossa seurakuntien lähetystyön vapaaehtoiset myyvät sadonkorjuun tuotteita, siis porkkanoita, juureksia, hilloja, porkkanakeittoa ja muuta. Tuotto menee Suomen Lähetysseuralle, kertoo seurakuntapastori Tuomas Vaura Tuomiokirkkoseurakunnasta.

Porkkanamarkkinat on jo perinteinen tapahtuma, sillä niitä on järjestetty parikymmentä vuotta. Myyntikojuja Tuomiokirkkotorilla on yleensä reilut kymmenen, minkä lisäksi on oheisohjelmaa.

Tänä vuonna esiintymislavalla nähdään muun muassa kirkonrotat Hilda ja Hulda, minkä lisäksi Turku-Seuran Nappe Naakka viihdyttää yleisöä. Lähetystyön kuulumisia on kertomassa Arja Koskinen, Latinalaisen Amerikan lähetystyön aluejohtaja. SUMU Big Band vasta musiikista, tosin vähän pienemmällä kokoonpanolla. Tietenkin myös Domcafé on auki, minkä lisäksi kirkossa on lapsille järjestettynä rastiratatyyppistä ohjelmaa.

– Koetetaan siis pitää yllä ääntä ja markkinatunnelmaa! Yleensä tapahtuma on vetänyt joitakin satoja ihmisiä ja lähetystyöhön on kerätty useampi tonni! Vaura kertoo.
Käytännössä lähetystyötä tehdään nykyään niin, että erilaiset lähetysjärjestöt solmivat seurakuntien kanssa yhteistyösopimuksen, ja seurakunnat sitten hankkivat niille rahoitusta konkreettisen työn tekemistä varten.
Suomen Lähetysseura on näistä järjestöistä tunnetuin ja ison, ja sen kautta porkkanamarkkinoidenkin rahat ohjautuvat eteenpäin vaikkapa Senegaliin naisten koulutukseen tai rauhantyön ja suvaitsevaisuuskoulutuksen kaltaisiin asioihin.
Siitä huolimatta, että nykylähetystyö on tuonkaltaista konkreettista ja tärkeää auttamista, työala kantaa edelleen monien ihmisten mielikuvissa kolonialistista taakkaa. Muun muassa tämän imagon muuttamista varten yhtymässä toimii lähetystyön toimintaryhmä, joka kokoaa eri seurakuntien lähetystyöstä vastaavat yhteen pohtimaan alaan liittyviä kysymyksiä.

– Yritämme pitää esillä lähetystyön vastuullisuutta ja sitä, että toimitaan yhteisesti hyväksytyillä pelisäännöillä. Myös uskontodialogi on nykyään tärkeä asia. Suomen Lähetysseura on hyvä esimerkki järjestöstä, joka ottaa nämä vastuukysymykset hyvin huomioon, Vaura sanoo.

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.