Kirkko keskellä Runosmäkeä

Kirkosta kirkkoon | 31.08.2023 | Lilja 8/2023

Teksti: Roope Lipasti | Kuva: Timo Jakonen

Runosmäen keskelle on nousemassa monitoimitalo, joka on esimerkki uudenlaisesta yhteistyöstä: 75 prosenttia tiloista on kaupungin ja loput seurakuntayhtymän. Valmista on ensi keväänä, mutta jo nyt näkee, että kaunista pukkaa.

Maarian seurakunnan kappalainen Karoliina Haapakoski kertoo, että seurakunnan kimpsut ja kampsut kannetaan sisään kevään korvilla ja touko-kesäkuussa alkaa varsinainen toiminta.

– Siellä on kirkkosali ja siis pidetään jumalanpalveluksia – esimerkiksi perhekirkot Maarian kirkosta siirretään suureksi osaksi sinne. Kärsämäen kappelin nykyinen sunnuntaijumalanpalvelus siirtyy Runosmäkeen myös, Haapakoski kertoo.
Kirkkosalin lisäksi seurakunnan käyttöön tulee monia muita tiloja, kuten kaksi seurakuntasalia sekä diakonian vastaanotto. Nuorisoa kiinnostanee esimerkiksi bänditila.

– Ideana on viritellä seurakunnan nuorille bänditoimintaa – sinne tulee myös soittimia. Niin ikään partiolaiset voivat kokoontua talolla. Runosmäen vanhalta seurakuntatalolta kaikki toiminta siirtyy uuteen, Haapakoski sanoo.

Kaupungin puolelta monitoimitaloon tulee kirjasto, päiväkoti ja nuorisotila. Varha tulee sinne vuokralaiseksi, eli taloon tulee myös neuvola. Omien tilojen lisäksi rakennuksessa on yhteistiloja, muun muassa iso keittiö, jota myös ulkopuoliset voivat vuokrata – kuten suurta osaa muistakin tiloista. Saman katon alla toimiminen mahdollistaa monenlaista yhteistyötä.

– Yhteiset sosiaalitilat ja kahvihuone jo tarkoittavat, että kasvot tulevat tutuiksi ja on helppo vaihtaa ajatuksia ja ideoita. Toukokuussa meillä itse asiassa jo oli Maarian pappilassa tutustumis- ja ryhmäytymispäivä yhdessä kaupungin työntekijöiden kanssa, Haapakoski kertoo.
Yhteistyötä voitaisiin tehdä järjestämällä vaikka erilaisia teemapäiviä ja -tapahtumia tai hoitamalla juhlakoristelut yhdessä ja niin edelleen.

– Ihan jo se, että kaikki palvelut tulevat saman katon alle, luo synergiaa: ehkä esimerkiksi voidaan pitää ovia auki nuorisolle pidempään, kun on kaksi toimijaa. Uskon myös, että monitoimitalo nostaa ihan koko alueen imagoa ja viihtyisyyttä. Kun kävijöissä on ihmisiä vauvasta vaariin, niin se antaa mahdollisuuden toimia aluetta yhdistävänä paikkana.

Uusia tiloja odottavatkin jo niin työntekijät kuin asukkaat.

–Tästä tulee oikeasti kirkko keskelle kylää. Lähempänä ihmisiä ei voisi olla. Tänne myös pääsee liikkumaan helposti niin lastenvaunuilla kuin rollaattorilla. Monet ovat jo kyselleet, että millainen talosta nyt sitten tulee ja koska on valmista, joten eivätköhän ihmiset sitten myös löydä tänne, Haapakoski uskoo.
Myös hän itse odottaa innolla tulevaa.

– On ollut tosi kiva päästä mukaan jo tässä vaiheessa, kun vasta rakennetaan ja suunnitellaan toimintaa. Odotan myös ilolla sitä yhteistä kahvihuonetta kaupungin työntekijöiden kanssa!
Täydellisen valmista ei tosin ole vielä ensi kesänä, sillä kirkkosalin urut saadaan vasta 2024, vaikka Jumalanpalveluksia toki pidetään jo sitä ennen.

– Arkkipiispa vihkii kirkon virallisesti käyttöön ensi vuoden ensimmäisenä adventtina. Vuoden 2025 alussa Maarian kirkko menee puolestaan remonttiin, joten sieltä kaikki toiminta siirtyy Runosmäkeen siksi ajaksi.

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.