Karima Karppinen

Hankepäällikkö Karima Karppinen on kouluttautunut lyhytterapeutiksi. Suunta-hankkeessa häntä kiinnostaa erityisesti ratkaisukeskeisyys, mikä korostuu vapaaehtoisten koulutuksessa.

Suunta-hanke voimaannuttaa yli 60-vuotiaat ja vapaaehtoiset

Näkökulma | 24.05.2023 | Lilja 5/2023

Teksti: Simo Ahtee | Kuva: Jussi Vierimaa

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymässä alkanut Suunta-hanke tähtää yli 60-vuotiaiden mielen hyvinvoinnin tukemiseen ennaltaehkäisevästi. Tavoitteena on samalla luoda mielekäs malli vapaaehtoistyöhön. Kolmevuotisen hankkeen pilottivaihe päättyi joulukuussa ja toiminta on päässyt kunnolla käynnistymään tänä vuonna.

Hankepäällikkö Karima Karppinen Henrikinseurakunnasta kertoo, että tarve toiminnalle on ollut suuri.

– Mukaan tulleet yli 60-vuotiaat ovat olleet yllättyneitä ja jopa liikuttuneita tällaisesta keskustelutuesta, sillä niin moni mielen hyvinvointiin suunnattu tuki on tarkoitettu nuorille tai työikäisille. Varsinkin koronan jälkeen yksinäisyyden lisäännyttyä tarve on ollut selkeä.

Suunnan tarjoama keskustelutuki on ilmaista. Toimintamuotona se istuu kriisituen ja ystävätoiminnan väliin, Karppinen luonnehtii. Kohtaamisia on kolmesta kuuteen. Niissä vapaaehtoisen tehtävänä on ohjata keskustelua sovittujen linjojen mukaan.

– Puhutaan oman elämän haasteista ja unelmista. Teemoina ovat olleet yksinäisyys, suru ja ihmissuhdekriisit, mutta mukana on myös laajempaa oman elämänkaaren pohdintaa ja hengellisiä aiheita.

Yhteistyökumppaneita hankkeessa ovat Fingerroosin säätiö, Tukenasi ry, Turun seudun vanhustuki ry ja Turun kaupunki.

Mukana olevat vapaaehtoiset ovat eri ikäisiä – joskus nuoria aikuisia, joskus keskustelukumppaneitaan vanhempiakin. Ikäeroista huolimatta ja ehkä juuri siksi kohtaamisista on muodostunut antoisia.

– Aiheet ovat iättömiä ja ajattomia, ja ne yhdistävät meitä kaikkia iästä riippumatta.

Suunta-hankkeen tavoitteena onkin olla voimaannuttavaa ja mielekästä myös vapaaehtoisille, ja esimerkiksi koulutuksissa ja toiminnanohjauksessa pääsee miettimään omaa hyvinvointiaan harjoitusten kautta.

– Haluamme uudistaa vapaaehtoistyötä myös niin, että työikäisten ja opiskelijoiden olisi helpompi sovittaa siihen aikataulunsa kiireisessä arjessa. Toiminta on joustavaa ja vaatii vain lyhytkestoista sitoutumista. Myös omaa koulutusta tai osaamista on mahdollista hyödyntää.

Vapaaehtoisten koulutusjakso on tältä keväältä ohi, mutta lisää on luvassa syksyllä ja ensi vuonna. Hankkeeseen kuuluvat myös virkistyspäivät ja vierailevat puhujat.

Hankkeen työntekijöiden näkökulmasta suurin toive on Karppisen mukaan jo toteutunut: apu on löytänyt tarvitsijansa ja vapaaehtoiset ovat olleet tyytyväisiä. Mutta tavoitteita riittää edelleen. Karppinen pitää hienona ajatuksena sitä, että kolmannen vuoden jälkeen Suunta jäisi elämään seurakuntiin ja laajenisi ehkä muihinkin kaupunkeihin.

– Haluamme madaltaa kynnystä lähteä mukaan seurakuntien toimintaan ja keskustelemaan avoimesti, riippumatta siitä, kuuluuko henkilö kirkkoon vai ei. Tästä viestimme myös yhteistyökumppaniemme kautta.

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.