Kolme naista ikkunan edessä.

Torin kulmassa perheitä auttavat Sari Högmander, Johanna Salomaa ja Katja Harjulahti.

Vauva-arjen tukena

Näkökulma | 26.04.2023 | Lilja 4/2023

Teksti: Heidi Pelander | Kuva: Timo Jakonen

Torin kulma tarjoaa kodinomaiset tilat ja lempeää ohjausta joskus väsyttäväänkin pikkulapsiarkeen alle yksivuotiaiden perheille.

Lapsi ei nuku, imetys ei suju, arjen rytmi on hukassa ja luottamus omiin taitoihin vanhempana rakoilee. Tässä tyypillisiä teemoja, joita pohditaan yhdessä perheiden kanssa Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueen (Varha) yhteisessä Torin kulmassa.

– Jaksaminen on iso kysymys tällä hetkellä. Tosi monet äidit sanovat olevansa uupuneita, Varhan perheohjaaja Sari Högmander sanoo.

Torin kulma on maksuton ja kodinomainen vauva-arjen avun ja tuen paikka pikkulapsiperheille ja odottaville äideille Turun keskustassa. Högmanderin kanssa yhteistyössä työskentelevät seurakuntayhtymän lastenohjaajat Johanna Salomaa ja Katja Harjulahti.

– Vertaistuen tarve on yleisin syy, minkä takia meillä halutaan käydä, Salomaa kertoo.

Torin kulmassa tunnelma on rauhallinen, ja paikalla on kerrallaan neljästä viiteen äitiä lapsineen. Yksittäinen perhe käy muutaman kerran viikossa, ja Torin kulmassa ollaan aamukymmenestä alkuiltapäivään. Tapaamisista sovitaan aina etukäteen.

Torin kulman ammattilaiset tukevat ja ohjaavat vanhempia tavallisissa vauva-arjen asioissa, kuten vauvan hoitamisessa, vuorovaikutuksen vahvistamisessa, syömis- ja unirytmin löytämisessä ja imetysasioissa. Vauvat nukkuvat Torin kulmassa päiväunia, ja lounasta nautitaan yhdessä.

– Autamme käytännönläheisesti ja sydämellä: vähän kuin mummi tulisi käymään kotona, Harjulahti sanoo.

Asiakkaita ohjataan Torin kulmaan usein neuvolan, psykiatrisen sairaanhoitajan tai perheohjaajan vastaanotoilta. Asiakkaat ottavat yhteyttä itse, tai tarvittaessa torinkulmalaiset soittavat sovitusti äideille ja tarjoavat apua.

– Meillä on äitejä, joiden on tosi vaikeaa lähteä pois kotoa vauvan kanssa. Moni miettii, että mitä teen, jos en pärjää. Torin kulma on oiva paikka tulla tällaisessakin tilanteessa, Högmander sanoo.

13 vuotta pyörineen Torin kulman vahvuus on Varhan ja seurakuntayhtymän yhteistyö. Torinkulmalaiset ohjaavat asiakkaitaan usein myös muiden hyvinvointialueen ja yhtymän tarjoamien lapsiperheiden tukipalveluiden äärelle

Torin kulmassa porukka pidetään pienenä, jotta ympäristö pysyy rauhallisena. Pienessä ryhmässä tulee helpommin jaettua asioita, kipeitäkin. Vertaistuella on iso merkitys, ja luottamuksen ilmapiiriä vaalitaan.

– Täällä toimitaan kaikkia kunnioittaen ja toiset huomioon ottaen, Salomaa sanoo.

Älä jää yksin! Torin kulma, p. 040 341 7088, torinkulma@evl.fi.

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.