Kerrostaloja Aninkaistenkadun varrelta

Turun keskustan maisema tulee muuttumaan, kun vuonna 1957 rakennettu talo osoitteessa Aninkaistenkatu 1 puretaan. Purkutyöt alkavat vuoden 2024 alussa.

Eerikinkadun ja Aninkaistenkadun kortteli uudistuu

Seurakunnat | 26.04.2023 | Lilja 4/2023

Seurakuntien toimitalon korttelia kehitetään vaiheittain. Kortteli sijoittuu Eerikinkadun ja Aninkaistenkadun kulmaan. Koko korttelista puolikas on Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän hallinnassa.

Aninkaistenkatu 1:n tummasävyinen kerrostalo on rakennettu 1957. Rakennus paalutettiin 1990-luvulla, mutta sitä ei suoristettu, joten suuri rakennus on hivenen kallellaan. Talossa toimi pitkään verotoimisto ja väistötiloja tarvinnut Turun kaupungin sosiaalitoimi. Nyt rakennus on ollut tyhjillään.

Syksyllä 2021 seurakuntayhtymän yhteinen kirkkovaltuusto päätti, että rakennus puretaan ja tilalle nousee asuinrakennus. Kiinteistöjohtaja Seppo Kosolan mukaan nykyiselle rakennukselle haetaan Turun kaupungilta purkulupaa vielä ennen tulevaa kesälomakautta. Purkamisen on tarkoitus alkaa vuoden 2024 alusta.
Sigge Arkkitehtien suunnittelemaan uudisrakennukseen on tulossa vuokra-asuntoja ja pohjakerrokseen seurakuntayhtymän kokoontumis- ja toimitiloja. Asuinkerrostalon arvioidaan olevan valmis vuonna 2026.
Koska purku ja rakentaminen aiheuttaa melu- ja pölyhaittaa, viereinen Eerikinkatu 3:n talo suojataan hyvin, jotta siellä on turvallista työskennellä. Osittain turvaudutaan etätyöhön ja väistötiloihin. Tästä tehdään tarkemmat suunnitelmat ensi syksynä.

Kun Aninkaistenkadun uusi rakennus on valmis, Eerikinkatu 3 menee remonttiin.
– Työt tehdään peräkkäin, sanoo kiinteistöjohtaja Seppo Kosola.
– Eerikinkadun remontti alkaa, kun Aninkaistenkadun rakennus on valmis. Remontissa huolehditaan, että toimitalon pohjakerrokseen saadaan sujuvat ja esteettömät asiakaspalvelutilat ja kulku rakennuksesta toiseen mahdollistuu.
Eerikinkadun toimitalo käy läpi peruskorjauksen: vesikatto uusitaan ja katto varustetaan aurinkopaneeleilla samalla kun alkuperäiset 1950-luvun vesi- ja lämmitysjohdot ja viemäriputket uusitaan. Tavoitteena on myös tiivistää nykyisiä työtiloja.
Aninkaistenkatu 1:tä vastapäätä sijaitseva, kauan tyhjillään ollut Matintalona tunnettu rakennus aiotaan myös purkaa. Liikenteen sujuvuuden vuoksi Seppo Kosola toivoo, ettei vastapäisiä rakennuksia pureta samanaikaisesti. Aninkaistenkadun ajokaistoihin tulee muutoksia ja todennäköisesti katu kapenee Aninkaistenkatu 1:n purku- ja rakennustöiden ajaksi. 
Seurakuntayhtymän omistuksessa on myös korttelin Multavierunkadun puolelle sijoittuva asuinrakennus osoitteessa Eerikinkatu 1. Sen tulevaisuus on vielä avoin.

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.