Pieni joukko ihmisiä venyttelemässä joenrannalla.

Helena Mutikaisen vetämällä pienellä pyhiinvaelluksella pysähdyttiin venyttelemään Aurajoen rannalle.

Pieni pyhiinvaellus Aurajoen rannalla

Usko | 29.03.2023 | Lilja 3/2023

Teksti: Roope Lipasti | Kuva: Timo Jakonen

Reilu vuosi sitten kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, Tuomiokirkossa toimivassa Pyhiinvaelluskeskuksessa ideoitiin Rauhan ja hyvän kävely.

Ideana oli järjestää tunnin mittaisia säännöllisiä kävelyretkiä Tuomiokirkon ympäristössä. Kuka tahansa saisi tulla, kävelyllä olisi hieman hengellisyyden elementtejä, mutta ennen kaikkea se olisi mahdollisuus tuulettaa ajatuksia, ladata omia akkuja.

Lähtö on Tuomiokirkolta, vanhan matkalaisten alttarin luota, kuinkas muuten. Se sijaitsee siinä ulkopuolella kirkon pääoven vieressä. Yksi kävelyiden vapaaehtoisista vetäjistä on Helena Mutikainen. Hän on varsinaiselta koulutukseltaan fysioterapeutti, joten hänen kierroksillaan on kehollisuuskin mukana, eli käytännössä pysähdellään välillä vähän venyttelemään ja hengittelemään siinä maisemien ihailun lomassa.

– Meillä on aina kävelyillä joku teema, tänään se on vapaus. Muita voisivat olla vaikkapa kiireettömyys, huolettomuus, hengellisyys tai hiljaisuus. Kun tänään teemme pieniä harjoitteita, niin niissä on mukana myös sellaisia, joissa koetetaan antaa keholle vapaus jännityksistä ja vastaavista, Mutikainen kertoo.

Tällä kertaa kuljetaan jokirantaa Tuomaansillalle ja takaisin. Mukana on muutama ihminen – Mutikainen muistuttaa, että enemmänkin mahtuisi, joten tervetuloa kaikki kynnelle kykenevät!

Laura Villman on lähtenyt lastenvaunujen kanssa, kun vauvan päiväuniaika sattuu sopivasti tähän.

– Ystäväni on töissä Pyhiinvaelluskeskuksessa ja meidän piti tulla yhdessä, mutta hän sairastui. Itse en ole erityisen kirkollinen ihminen, mutta pyhiinvaellus sinänsä kuulostaa kiinnostavalta, se on jonkinlaista modernia hengellisyyttä. 

Timo Helenius puolestaan lähti mukaan, koska takana oli Teams-palaverien rasittama päivä.

– Oli sellainen olo, että täytyy päästä vähän ulos. Minulle pyhiinvaellus on ennen kaikkea henkinen juttu. Jos ajatellaan sellaista ihan oikeasti pitkää pyhiinvaellusreissua, niin sehän symboloi elämää: matkan varrella on erämaata ja keitaita ja metsäsaarekkeita – ihan niin kuin elämässäkin.

Rauhan ja hyvän kävelyt Tuomiokirkolta 6.4., 20.4., 4.5. ja 18.5. klo 17.

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.