Nainen ja mies graffitein töhrityn rakennuksen vierellä.

Kirkkoherra Laura Maria Latikan ja kiinteistöjohtaja Seppo Kosolan mukaan Pallivahan seurakuntakeskus on ollut käyttökiellon takia tyhjillään kesästä 2016.

Pallivahan kirkon purkamiselle sinetti

Seurakunnat | 29.03.2023 | Lilja 3/2023

Teksti: Heidi Pelander | Kuva: Timo Jakonen

Turun hallinto-oikeuden päätöksen myötä käyttökiellossa ollut seurakuntakeskus kirkkoineen voidaan purkaa. Uusi Runosmäen monitoimitalo tuo helpotusta Maarian seurakunnan tilapulaan vuoden päästä.

Paltan alueella sijaitsevan Pallivahan seurakuntakeskuksen kohtaloa on ratkottu pitkään. Huonokuntoinen seurakuntakeskus kirkkoineen on ollut käyttökiellossa sisäilma- ja kosteusongelmien takia kesästä 2016.

Vuonna 2017 Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä haki rakennukselle purkulupaa, joka vaati asemakaavamuutoksen. Turun kaupunginvaltuusto hyväksyi kaavamuutoksen vuonna 2021.

Kaavasta valittivat Varsinais-Suomen ELY-keskus, Asunto Oy Paltanheimo sekä vanhaan arkkitehtuuriin perehtynyt tietokirjailija Mikko Laaksonen.

Kiistakapulaksi nousi juuri Pallivahan seurakuntakeskuksen purkaminen. Vuonna 1968 valmistunut rakennus on arkkitehti Pekka Pitkäsen suunnittelema ja edustaa betonibrutalismia. Sen tilalle on suunnitteilla kaksi kerrostaloa.

Yhtymän kiinteistöjohtaja Seppo Kosola on hallinto-oikeuden päätöksestä helpottunut. Hän korostaa, että yhtymä ei pura rakennuksia kevein perustein. Purkupäätöstä edelsi 1,7 miljoonan euron peruskorjaus sekä mittavat asiantuntijaselvitykset rakennuksen kuntoon liittyen.

– Asiantuntijan mukaan rakennuksesta täytyisi purkaa yli 90 prosenttia, jotta peruskorjaus saataisiin toteutettua kunnolla. Sisäilma-asiantuntijoiden arvioiden mukaan on silti mahdollista, että korjaus ei onnistuisi sataprosenttisesti, ja vanhat sisäilmaongelmat ilmaantuisivat.

Hallinto-oikeuden mukaan seurakuntakeskuksen huono kunto ei johtunut siitä, ettei yhtymä olisi pitänyt rakennuksesta huolta. Sisäilmaongelmien syyt juontavat juurensa 1960-luvun rakennustapaan. Kosteus- ja sisäilmaongelmien todellinen laajuus selvisi vasta rakennuksen peruskorjauksen yhteydessä vuonna 2016.

Kosola harmittelee, etteivät valittajatahot olleet yhteydessä seurakuntayhtymään. Hän olisi mielellään vienyt heitä tutustumaan rakennukseen ja selvittänyt syitä purkupäätöksen taustalla.

Pallivahan seurakuntakeskus on Maarian seurakunnan alueella. Käyttökiellon takia seurakunnan toimintaa on siirretty väistötiloihin, kuten Leafin entisen makeistehtaan tiloihin ja Runosmäen seurakuntakotiin. Pallivahan messut pidetään Kärsämäen siunauskappelissa.

Kirkkoherra Laura Maria Latikan mukaan moni seurakuntalainen kaipaa aikoja, jolloin Pallivahan tilat olivat kunnossa.

– Pallivahan seurakuntakeskus oli tärkeä paikka monelle sukupolvelle. Siellä järjestetään vielä joku kiitos- ja jäähyväistilaisuus ulkona. Olisi tärkeää saada myös kerättyä muistoja tiloihin liittyen.

Rakennuksen purku ei verota Maarian seurakunnan toimitiloja pysyvästi. Ensi maaliskuussa valmistuu Runosmäen monitoimitalo, jossa on sekä kaupungin tiloja että uusia tiloja seurakunnalle. Se nousee Runosmäen vanhan koulun tilalle reilun kilometrin päähän Pallivahan kirkosta.

Latikka odottaa uusia tiloja innostuneena. Hän toivoo, että seurakunta löytää uusia tapoja tehdä yhteistyötä kaupungin kanssa. Hänestä on tärkeää, että alueen asukkaat saataisiin mukaan kehittämään omanlaista toimintaa seurakuntaan.

– Toimintaa halutaan rakentaa yhdessä ihmisten kanssa. Olemme myös palkanneet papin suunnittelemaan jumalanpalveluselämää uusiin tiloihin.

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.