Ristinmuotoinen ikoni ikkunan ääressä., taustalla mäntyjä ja meri.

Kaikki ja ei mikään? 

Sana sinulle | 22.02.2023 | Lilja 2/2023

Teksti: Peter Eriksson, Henrikinseurakunnan pappi | Kuva: Jussi Vierimaa

Tulevan kesän rippikouluryhmäni ensimmäisessä kokoontumisessa pyysimme nuoria vastaamaan muun muassa kysymykseen ”Mikä rippikoulussa mietityttää?”

Majoitukseen, herätykseen ja ruoan määrään liittyvien pohdintojen lisäksi erityisesti kaksi vastauksista puhuttelivat minua syvästi.

Ensimmäinen näistä oli ”Onko pakko uskoa Jumalaan?” Hiljattain olen kohdannut paljon ihmisten epävarmuutta liittyen heidän uskoonsa, sen riittävyyteen ja uskon puuttumiseen. Nähdäkseni usko eli luottamus Jumalaan on hänen lahjansa eikä ihmisen päätös tai ratkaisu. Luottamus Jumalan anteeksiantoon ja varjelukseen on ilman muuta aktivoiva, tekemään kutsuva ja rakkaudesta ammentava voimavara: Koska olen rakastettu, olen kutsuttu rakastamaan. Koska olen armahdettu, olen kutsuttu myös armahtamaan.

Mielestäni usko ei kuitenkaan ole jotakin sellaista, johon ihminen voisi vain päättää ryhtyvänsä. Usko, kuten rakkauskin, pitää sisällään jotakin sellaista perustavanlaatuista ja ihmeellistä, mikä on poissa ihmisen hallinnasta. Ilman sitä jäävät sinällään hyvältä näyttävät ja oikeat ajatuksemme, askeleemme ja auttamisemme vain vasken kuminaksi ja symbaalien helinäksi. Rippikoulun edellytys tai tavoite ei minusta voi olla usko Jumalaan. Pitäisin sen sijaan hienona ja onnistuneena sellaista rippikoulua, jonka jälkeen Jumalaan uskominen tuntuu helpommalta tai mahdolliselta.

Tähän liittyy myös toinen vastauksista, joka oli kaikessa yksinkertaisuudessaan ja syvyydessään ”Minua mietityttää rippikoulussa kaikki ja ei mikään.” Niin uudelle kuin vanhemmallekin tutustujalle uskon ja uskonnon kielellä pystymme vain sivuamaan ääretöntä pyhyyden todellisuutta. Silloin kaikesta tulee uutta ja ihmeellistä, jotakin sellaista, mitä emme voi tyhjentävästi avata tai määritellä täysin.

Samalla saamme kuitenkin muistaa myös sen, että ihmiseksi syntyneessä Kristuksessa äärettömyys tuo itsensä ymmärrettäväksi. Silloin mikään epäröinti ei erota sinua Isästä. Ääretön rakkaus ristillä kuuluu sinulle silti.

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.