Helena Honka-Hallila

Helena Honka-Hallila hyödynsi visuaalisesti rikasta Mikaelinkirkkoa suunnitellessaan Mikael-sukan.

Mikael-sukilla tukea nuorille

Ajankohtaista | 25.01.2023 | LIlja 1/2023

Teksti: Roope Lipasti | Kuva: Timo Jakonen

Pari vuotta sitten Helena Honka-Hallila kuunteli Mikaelin seurakuntaneuvoston kokouksessa keskustelua, kuinka Maarian seurakunnalla oli oma sukka ja että Mikaelilla pitäisi olla myös. Intohimoisena käsityöharrastajana hän ryhtyi heti tuumasta toimeen.

– Ajattelin, että sukassa voisi olla ainakin Mikaelin logo. Mutta se ei vielä ihan riittänyt, joten lisäkuvio löytyi kirkosta itsestään. Mikaelinkirkkohan on täynnä hienoja ornamentteja, joten yhdestä pylväästä hän otti kasviaiheisen kuvion.

Hanke jäi vähän koronan jalkoihin, mutta nyt Mikaelin neulepiiri on jälleen suoristanut puikkonsa ja voinut kokoontua, joten Honka-Hallila kävi esittelemässä ajatusta, että sukkia voisi kutoa vaikkapa yhteisvastuumyyjäisiin – tänä vuonna kerätään varoja nuorten väkivallan ja konfliktien ratkaisuun.

Kutovia käsiä ei ollut kuitenkaan kylliksi, jotta sukista saataisiin varsinaista yhteisvastuurahasampoa, joten muutettiin suunnitelmaa hiukan:
– Päätettiin tehdä kiva kortti, jossa on kuva näistä sukista ja mukana ohjeet, miten sellainen kudotaan. Ja näitä kortteja ja ohjeita sitten myydään. Ajatuksena on, että ihmiset voivat itse kutoa sen sukan. Ei se kauhean monimutkainen ole, Honka-Hallila kertoo.

Honka-Hallila kannustaa ihmisiä myös versioimaan rohkeasti:
– Olen itse kokeillut nyt vähän erilaisia sukkia paksummalla ja ohuemmalla langalla. Ylipäänsä ajattelen, että ohjeita sopii kyllä soveltaa ja esimerkiksi värin voi valita mieltymystensä mukaan. Itse en juuri koskaan noudata ohjeita orjallisesti, vaan versioin aina sen mukaan mikä tuntuu kivalta.

Vaikka näin:
– Nyt kun nämä sateenkaarijutut ovat kovasti pinnalla niin olen tekemässä Mikael-aiheesta väritykseltään sateenkaariversiota – tosin hanskat tällä kertaa. Villapaidan voisi suunnitella myös, mutta silloin ei ehkä logo olisi se juttu, vaan jokin kirkon koriste-elementti.

Erilaisia Mikael-sukkia

Honka-Hallilan perheessä kutominen on myös tehty mahdollisimman miellyttäväksi.
– Me istumme puolisoni kanssa nojatuoleissa ja hän lukee meille ääneen jotain klassikkokirjaa. Minä teen niitä sukkien kirjontaosia silloin. Kun sitten pääsen sinne jalkaterään, jossa ei ole koristeita, katson yleensä telkkaria, koska siinä ei tarvitse niin keskittyä, Kirjan kuunteleminen itse asiassa jopa parantaa keskittymistä. Ainakin on kivempi tehdä!

Neulenurkka kokoontuu maanantaisin klo 12 Mikaelinseurakunnan Klubilla.

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.