Reeta Kujanpää

Kasvamisen rauhaa

Pääkirjoitus | 25.01.2023 | LIlja 1/2023

Teksti: Reeta Kujanpää | Kuva: Timo Jakonen

Miten Suomen nuorilla menee? Huonot uutiset nuorten mielenterveysongelmien lisääntymisestä ja pahoinvoinnin polarisoitumisesta tuskin ovat jääneet keneltäkään huomaamatta.

Osa kokee uupumusta ja yksinäisyyttä, eikä nuorten tarvitsemaa apua ja tukea ole pystytty tarjoamaan riittävästi. Tilannetta ei paranna maailmantilanne, joka näyttäytyy aikuisellekin kaoottisena ja ahdistavana.

Kaikki nuoret eivät ole yhdestä puusta, ja syitä pahoinvoinnin lisääntymisellekin on varmasti monia. Yhtenä vaikuttimena on kuitenkin pidetty liikaa suorituskeskeisyyttä ja sitä, että suurten päätösten tekemistä omasta tulevaisuudesta vaaditaan yhä nuoremmilta. MIELI Suomen Mielenterveys ry julkaisi joulukuussa Nuorten hyvinvointiohjelman, jossa peräänkuulutetaankin muun muassa kasvurauhaa – tilaa tehdä virheitä, muuttaa mieltä ja vaihtaa suuntaa.

Matka aikuisuuteen ei saa olla suoritus, jonka voi läpäistä hyväksyttävästi vain yhdellä tavalla. Nuorena jos koska pitäisi olla mahdollisuus kokeilla, löytää omannäköisiä elämänpolkuja ja lupa myös epäonnistua tietäen, että joku nostaa takaisin pystyyn, jos omat jalat eivät kanna. Tällaista kasvamisen rauhaa soisi itse asiassa kaikkiin muihinkin elämänvaiheisiin.

Nuorten auttamiseksi on onneksi myös tehty ja tehdään paljon. Tämän vuoden Yhteisvastuukeräys kerää varoja nuorten väkivallan ja konfliktien ratkaisuun ja ennaltaehkäisyyn Suomessa ja ulkomailla. Kotimaassa tuki menee perille paikallisseurakuntien sekä Aseman lapset ry:n kautta. Yksi tapa auttaa onkin lähteä mukaan seurakuntien Yhteisvastuu-tapahtumiin.

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.