Juupa juu. Minua aina huvittaa, kun ihmiset alkavat messuta sitä, mitä koulussa pitäisi opettaa. Näillä ihmisillä on yleensä omasta peruskoulustaan vähintään 25 vuotta, mutta vankkaa tietämystä löytyy, miten koulumaailma toimii.
Siskoni on yhteiskuntaopin opettaja, jolla on näitä listoja kuunnellessa tapana todeta lakonisesti: ”Tuosta kerrotaan. Jep, tämä kuuluu opetussuunnitelmaan. Juu, tästäkin mainitaan monen eri oppiaineen tunneilla.”
Yleisin kuulemani väittämä on, että kouluissa ei opeteta raha-asioista. Totuus on, että niitä käydään ihan ensimmäisestä luokasta alkaen läpi. Ihan kaikki mahdolliset verotukset, lainat, korot ja budjetit kyllä opiskellaan.
Ja on luultavasti opiskeltu jo silloin, kun me olimme koulussa. Mutta käsi sydämellä, kuinka paljon ihminen voi muistaa yksittäisiä hetkiä, jolloin jokin oppi olisi iskostunut päähän? Itse muistan yläkoulun historian tunneilta rakastettavan historianopettajamme toteamuksen sotaan kuin sotaan: “Tuho oli miltei täydellinen.” Sen sijaan suurin osa muista opettajan kertomista jutuista on vain soljahtanut jonnekin pään sopukoihin, tiedon massaan. En minä muista, mitä olen oppinut keneltäkin. Enkä varsinkaan muista, mitä olen kyllä kuullut, mutta mitä en enää muista.
Niinpä on aika ylimielistä toistella, että koulussa pitäisi tai olisi pitänyt opettaa x, y ja z. Luultavasti ne opetettiin, mutta ihminen ei vain kiinnittänyt silloin aiheeseen huomiota.