talvinen merimaisema

Armon vuosi 2023? 

Sana sinulle | 25.01.2023 | LIlja 1/2023

Teksti: Pasi Jaakkola, Mkaelinseurakunnan pappi | Kuva: Jussi Vierimaa

Ajanlaskussamme alkaa 2023. Vuosi Jeesuksen syntymästä, vaikka ajoitus voi parilla vuodella heittääkin. Maailmalla käytetään termiä Anno Domini (AD) eli Herran vuosi.

Jokainen vuosi Jeesuksen syntymän jälkeen on ollut hänelle omistettu. Suomessa on käytetty ilmaisua Armon vuosi. Se on sisällöltään vielä teologisempi. Paino on Jeesuksen ristin sovitustyössä ja sen antamassa pelastuksessa: yksin uskosta, yksin armosta, yksin Kristuksen tähden.  

Mutta miltä näyttää Armon vuosi 2023 sen ensimmäisinä päivinä? Tätä kirjoittaessa odotellaan Venäjän suurhyökkäystä, uusi koronavariantti on alkanut levitä, Kiinassa tauti leviää hallitsemattomasti ja Israelin uusi hallitus on saanut osakseen ensimmäiset provokaatiot Lähi-idässä. Koskaan aikuisella iälläni en ole aloittanut vuottani tällaisessa sumussa, jonka tapahtumat ovat kuin suoraan Ilmestyskirjasta.  

Nyt on kuitenkin Armon vuosi 2023. Kuohuista huolimatta maailma on edelleen Herran hallussa. Vaikka taivas ja maa katoaisivat, hänen sanansa ja lupauksensa meille eivät katoa. Ajattelisin, että oikea tapa lähteä vuoteen 2023 on kiitollisuus ja Jumalaan turvautuminen.  

Meillä edelleen tulee hanasta vettä ja sähköä pistorasiasta (joskin toisilla kallista). Maassa on rauha ja yhteiskunta kutakuinkin toimii, eikä nuoria miehiä tarvitse lähettää rintamalle. Muuttuneessa maailmassa huomaa, kuinka paljon kiitoksen aiheita meillä. Arjen itsestään selvyydet muuttuvatkin kiitosaiheiksi. Turhaan ei Raamattu muistuta: Kiittäkää aina ja kaikesta Jumalaa, Isää, meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen nimessä. (Ef.5:20) 

Jumalaan turvautuminen. Kun se ulkoinen, johon olemme turvautuneet, alkaa horjua, ihmiset ovat kautta historian löytäneet uudestaan Jumalan. Jeesus sanoo: Minä jätän teille rauhan. Oman rauhani minä annan teille, en sellaista jonka maailma antaa. (Joh.14:27) 

Eräs vanhempi herra rukouspiiristämme kävi hiljattain lääkärissä vaivojensa takia. Hänet ohjattiin välittömästi sydänfilmiin. Tuli lisää lääkäreitä ja toinen sydänfilmi. Vaihtoehdot olivat heti osastolle tai kotiin uuden lääkkeen kanssa. Hän valitsi jälkimmäisen, koska ei tuntenut itseään erityisen sairaaksi, ja tuli tapansa mukaan rukouspiiriin. Hän kertoi tilanteensa, mutta myös yllä kuvatusta Jeesuksen antamasta rauhasta: ”Päiväni ovat Herran kädessä, on niitä jäljellä vähän tai paljon, mutta sisälläni on vain Jeesuksen antamaa lepoa ja rauhaa. Meidän tärkein tehtävämme on kertoa kaikille tästä rauhasta ja sen antajasta Jeesuksesta.” 

Siunattua Armon vuotta 2023! 

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.