Lyhyesti kirkosta

Ajankohtaista | 12.01.2023 | LIlja 12/2022

Teksti: Minna Vesanto

Lahja lapselle -keräys täytti odotukset | Katariinaan uusi tuhkahautalehto | Ympäristödiplomin uusimisen aika | Kristittyjen ykseyden rukousviikko tammikuussa

Kaikkiaan 1120 lasta diakonian asiakasperheissä saa jouluiloa diakonian Lahja lapselle -keräyksessä tänä vuonna. Lahja lapselle -kampanja toteutettiin tänä vuonna jo 14. kertaa. Keräykseen osallistui kaikkiaan yli 900 lahjoittajaa ja keräystä oli toteuttamassa 90 vapaaehtoista muun muassa lahjatoiveiden välittäjinä sekä lahjapakettien tekijöinä ja kuljettajina.

Katariinan uusi tuhkahauta-alue on vihitty käyttöön 14.12. Katariinan hautausmaan kylkeen rakennettu uusi hauta-alue on tiettävästi ensimmäinen laatuaan Suomessa. Uudenlainen hautausmuoto mahdollistaa hyvin pienen haudan. Moderni ja linjakas tuhkahauta-alue muodostuu pienistä kivipaaseista ja 40×40 cm alueesta tuhkan hautaamiseen kunkin kivipaaden edessä. Kivipaateen kiinnitetään metallilaatta, jossa on vainajan nimi.

Kirkon ympäristödiplomin hakua käynnistellään Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymässä. Nykyinen ympäristödiplomi vanhenee kuluvan vuoden lopussa. Uuden diplomin haku edellyttää seurakunnissa sisäisen katselmuksen tekoa, ympäristöohjelman laatimista vuosille 2023-2027 sekä ulkoista auditointia loppukeväästä. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymällä on ollut kirkon ympäristödiplomi vuodesta 2003. Ympäristödiplomi on kirkon oma ympäristölaatujärjestelmä, joka tukee seurakuntia ympäristövastuun kantamisessa. Sen myöntää kirkkohallitus.

Kansainvälistä Kristittyjen ykseyden rukousviikkoa vietetään jälleen 18.-25.1.2023 yli 120 maassa. Ekumeeninen rukousviikko alkaa Kristittyjen ykseyden rukouspäivällä 18.1. Rukouspäivän yhteydessä seurakuntia kehotetaan lukemaan tasavallan presidentin perinteinen Julistus kahdesta ekumeenisesta rukouspäivästä vuonna 2023. Julistus on tänä vuonna otsikoitu Tehkää hyvää, tavoitelkaa oikeudenmukaisuutta. Toinen Suomessa vuosittain vietettävä valtakunnallinen rukouspäivä on Rauhan, ihmisoikeuksien ja kansainvälisen vastuun rukouspäivä 24.10.

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.