Maarian kirkossa saa jättää ajatuksensa kirkon korjauksista kirkkosalin takaosassa olevaan verkkoon. Palautteen voi lähettää myös netissä osoitteessa maarianseurakunta.fi > Palaute.

Uudistustarpeita ja unelmia

Seurakunnat | 14.12.2022 | LIlja 12/2022

Maarian keskiaikaiseen harmaakivikirkkoon tehdään lähivuosina korjauksia, joissa kirkkosalin lattian alla olevat eristeet vaihdetaan.

Nyt mietitään, miten kirkkoa saisi samalla muutettua niin, että se palvelisi paremmin nykyajan seurakuntaa.

Kirkko piti korjata jo aiemmin, mutta korona sotki suunnitelmat. Nyt Maarian kirkon korjausten on suunniteltu alkavan, kunhan Runosmäen monitoimitalo valmistuu keväällä 2024. Käyttöön monitoimitalo otetaan syksyyn mennessä. Kesän 2024 vihkimisiin Maarian kirkossa korjaustyöt eivät vaikuta. Koska korjauksissa kirkkosalin lattia täytyy avata, menee kirkko joka tapauksessa kiinni. Tällöin seurakunnan pääjumalanpalvelus ja muu kirkollinen toiminta siirtyvät joksikin aikaa Runosmäkeen.

Mutta mitä Maarian kirkossa voi ja pitää muuttaa? Vaikka keskiaikaisten kirkkojen muutoksia ei suoriteta huutoäänestyksellä, haluaa seurakunta silti kartoittaa tarpeita, haluja ja toiveita. Maarian kirkon takaosassa onkin tammikuulle asti ideoidenkeräysverkko, johon omat ajatuksensa voi ripustaa vaikka joulun tilaisuuksissa käydessään. Palautetta voi antaa myös netissä osoitteessa maarianseurakunta.fi > Palaute. Korjauksissa tullaan kiinnittämään huomiota mm. esteettömyyteen ja käytettävyyteen.

Keskiaikaisten kirkkojen korjaukset ovat aina haasteellisia projekteja. Niissä tasapainoillaan monen asian yhtymäkohdassa. Pyhyys, museaalisuus, käytettävyys… kaikki pitää ottaa huomioon perin pohjin. Kirkot eivät ole museoita, vaikka niissä runsain mitoin historiaa onkin. Niitä suojelee eniten se, että niitä käytetään aktiivisesti. Pallivahan seurakuntakeskus on äärimmäisen surullinen esimerkki siitä, mikä käyttämättömän kirkon kohtalo pahimmillaan voi olla.

Vaikka kirkko usein mielletään muuttumattomaksi instituutioksi, se ei tosiasiassa ole sitä. Kirkko on seurakunta, se koostuu ihmisistään. Muutokset tehdäänkin nimenomaan seurakuntaa varten, niin nykyistä kuin tulevaakin. Jokainen sukupolvi on jättänyt omat jälkensä myös Maarian kirkkoon. Meidänkin ajastamme tulee jäämään siihen jälkiä. Olemmehan osa kirkon vuosisataista elävää historiaa.

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.