Lyssna, läsa, njuta

Svenska sidan | 14.12.2022 | LIlja 12/2022

Text: Siv Skogman | Foto: Timo Jakonen

Så hittar vi julstämning.

Hedvig Långbacka:

Med kraft in i hjärtat

Det finns ingen mer jublande glad musik än första satsen i Bachs juloratorium! Jauchzet, frohlocket – fröjdas, jubla! Trumpeterna skallar och kör och orkester dansar fram musiken. Utan den ingen jul.

    Men jul för mig är också stillhet och vemod. Sting kom för ett tiotal år sedan ut med en julskiva som kommer fram varje år vid advent. Den engelska julsången Gabriel’s visit går i Stings tolkning med samma kraft som Bach in i hjärtat.

Böcker ger jämvikt

Alex Schulmans böcker har berört mig mycket och därför ser jag fram emot att läsa nyutkomna Malma station i jul. Men det behövs en motvikt – något roligt, ljust och vänligt.

   Så jag tar till senaste delen av Alexander McCalls Smiths underbara serie om människorna på 44, Scotland Street i Edinburgh. Några ’gröna kulor’, en kopp te och Love in the Time of Bertie. Då är jämvikten återställd!

Hedvig Långbacka

Petra Lindblad:

Julgubben året runt

Min favoritbok som barn (året runt) var Mauri Kunnas bok om julgubben. Den läser jag ofta för barnen inför julen.

   Då vi hade en tysk utbyteselev hos oss märkte jag att jag närmast citerade boken som fakta om julgubben. Jag köpte den förstås i översatt version och skickade med honom hem till julen.

En gran med alla i ring

Musik jag först sätter på då jag kommer i julstämning är Fairytale of New York med The Pogues och Kirsty MacColl, The Darkness Christmas time (Don’t let the bells end) och en Dean Martin-julskiva.

   Min favoritpsalm alla kategorier är Giv mig ej glans. Den har jag tyckt om sen jag var liten och nu blir jag alltid förfärligt rörd när jag sjunger den för att jag fått så många barn så vi räcks runt en gran i ring.

Petra Lindblad

Siv Skogman:

Kampsång för alla tider

Vissa psalmer har slagit rot hos mig, sånger jag kan utantill sedan jag gick i söndagsskola hos farmor.  Stilla natt är den som ger själen ro, Giv mig ej glans är önsketänkandet, förhoppningen om ”förtröstan, hopp och tro i världens vintertid”.

    Men den som blivit mig kärast är Härlig är jorden. Melodin ger rysningar av kraft och välbehag. Det är något i den mäktiga tonen när många röster höjs och söker sig upp under valven eller strömmar ur högtalare på hög volym som för tankarna till kampsång, fredssträvan, kollektiv styrka, lovsång, gemenskap.

”Skönt från själ till själ den ljöd: Människa, gläd dig! Frid över jorden, Herren bjöd”.

Härlig är vår gemensamma jord, den ska vi värna om.
En kampsång för vår tid.

Siv Skogman

Hjärta för alla åldrar

Som julläsning väljer jag Giraffens hjärta är ovanligt stort av systrarna Sofia och Amanda Chanfreau. Den lanseras som barn- och ungdomsbok, men en bok så full av fantasi, magi och roliga varelser gör alla gott. Det är vackert, det är spännande och det är hjärtskärande. Detaljrika illustrationer får oss att upptäcka en värld där hus sväller och krymper enligt vädret, där dvärgvipplor, frydtemblor och vankelsuddar lever, där relationer fryser till is, men också reds ut på ett vackert sätt. Alla åldrar är värda att få uppleva den världen skildrad på ett uttrycksfullt språk.

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.