Julia Lastunen

Julia Lastunen on luotsannut Operaatio Ruokakassia elokuusta lähtien.

Joulumieli vähäosaisille

Näkökulma | 14.12.2022 | LIlja 12/2022

Teksti: Heidi Pelander | Kuva: Timo Jakonen

Elinkustannusten noustessa vähävaraisten joulujuhlalle on entistä kovempi tilaus, sanoo Operaatio Ruokakassin toiminnanjohtaja Julia Lastunen.

Reilun viikon päästä Turun Logomossa katetaan joulupöydät noin tuhannelle vähävaraiselle. Operaatio Ruokakassin toiminnanjohtaja Julia Lastunen iloitsee siitä, että tapahtuma järjestetään jälleen kahden koronavuoden jälkeen.

Hänestä juhlan merkitys on tässä ajassa erityisen suuri. Koronapandemia jätti jälkeensä paljon yksinäisyyttä, ja elinkustannusten nousu vetää monen ihmisen talouden todella tiukalle. Tämä näkyy kasvavina jonoina ruokajaoissa.

– Joulunaikaan kulminoituu se, miten vaikeaa joillain ihmisillä on. Haluamme tarjota joulun myös niille, jotka eivät sitä pysty itselleen järjestämään. Tällaiset tapahtumat luovat uskoa siihen, että asiat voivat kääntyä parempaan päin.

Tämä on 25. Turussa järjestettävä vähävaraisten joulujuhla. Tapahtuman toteuttavat Operaatio Ruokakassi, sen jäsenorganisaatiot, seurakuntayhtymä, Logomo sekä useat lahjoittajayritykset.

Juhlassa on luvassa puheita, joulunäytelmä, tanssiesitys ja jouluevankeliumi. Osallistujat nauttivat jouluaterian ja saavat mukaansa ruokakassit. Lastusen mukaan kaikki ruoka tulee lahjoituksina.

– Eniten ruokaa saadaan isoista tukuista pääkaupunkiseudulta, ja jonkin verran myös lähialueen kaupoista ja muilta lahjoittajilta.

Lastunen luotsaa tapahtumaa ensimmäistä kertaa. Juhlan järjestäminen on iso voimanponnistus, joka vaatii vahvaa yhteistyötä, kokonaiskuvan hallintaa ja kärsivällisyyttä.

– Minulla on vahva luotto ympärilläni oleviin ihmisiin, jotka ovat tehneet tätä vuosikaudet.

Joulujuhlaan ei voi ilmoittautua, vaan sisään pääsee 1000 ensimmäistä saapujaa. Lastusen mukaan Operaatio Ruokakassin oma puskaradio on tärkeä kanava juhlan kohderyhmän tavoittamiseen.

– Nyt jo ihmisten viesteistä huomaa, että tämä on monelle tosi tärkeä asia.

Lastuselle on tärkeintä, että sekä osallistujat että vapaaehtoiset saisivat juhlasta hyvän joulumielen. Samalla hän toivoo ruoka-avun haasteiden nousevan yhteiskunnalliseen keskusteluun: resurssit pienenevät samalla, kun ihmisten avuntarve kasvaa.

– Haluaisimme saada päättäjät ymmärtämään ruoka-avun merkityksen Varsinais-Suomessa. Viime vuonna kauttamme jaettiin 5600 ruokakassia joka viikko, ja tänä vuonna luvut ovat todennäköisesti suuremmat. Rahoituksen pitäisi olla tasavertaista muihin palvelukentän toimijoihin nähden.

Vähävaraisten joulujuhla Logomossa 23.12. klo 17–20. Ovet aukeavat klo 16.

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.