Aulikki Mäkinen

Lyhyesti kirkosta

Kirkosta kirkkoon | 24.11.2022 | Lilja 11/2022

Teksti: Minna Vesanto | Kuva: Jussi Vierimaa

Yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtajaksi Aulikki Mäkinen | Kirkolliskokous: Nollatoleranssi seksuaaliselle häirinnälle | Anna Lintunen Kirkon ympäristöasioiden seurantaryhmän puheenjohtajaksi

Yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtajan tehtävää hoitaa tulevat kaksi vuotta eli kauden 2023-2024 tuomiorovasti Aulikki Mäkinen. Asiasta päätti marraskuun alussa Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli.Joulukuussa päättyvän kaksivuotiskauden yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtajana on toiminut Kaarinan kirkkoherra, lääninrovasti, VTT Ville Niittynen. Yhteinen kirkkoneuvosto johtaa seurakuntayhtymän toimintaa, hallintoa ja taloutta. Se valmistelee yhteisen kirkkovaltuuston kokoukset ja panee toimeen sen päätökset.

Kirkko vahvistaa puuttumista seksuaaliseen häirintään. Marraskuussa Turussa kokoontunut kirkolliskokous pyytää kirkkohallitusta vahvistamaan puuttumista seksuaaliseen häirintään kirkon työyhteisöissä ja toiminnassa sekä syventämään kirkon työntekijöiden osaamista seksuaalisen häirinnän tunnistamisessa, ehkäisemisessä ja siihen puuttumisessa. Kirkolliskokous piti tärkeänä, että kirkossa on nollatoleranssi kaikelle seksuaaliselle häirinnälle eli kirkossa ei hyväksytä minkäänlaista seksuaalista tai sukupuolista häirintää. Kirkon toiminnan tulee olla turvallista kaikilla tasoilla työntekijöille, luottamushenkilöille, vapaaehtoisille ja seurakuntalaisille. Kirkolliskokous on kirkon ylin päättävä elin.

Kirkon ympäristöasioiden seurantaryhmän puheenjohtajaksi on valittu turkulainen Anna Lintunen ajalle joulukuussa 2022 toukokuuhun 2024. Lintunen on dosentti ja tutkimuskoordinaattori Helsingin yliopiston Ilmakehätieteiden keskuksessa. Hän toimii myös luottamustehtävissä Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymässä, kirkolliskokousedustajana sekä seurakuntayhtymän ympäristöasioiden vaikuttajaryhmä Ymppäkerhossa. Seurantaryhmän väistyvä puheenjohtaja on professori Björn Vikström. Kirkon ympäristöasioiden seurantaryhmä vastaa Kirkon ympäristödiplomijärjestelmän eli kirkon oman ympäristölaatujärjestelmän seurannasta ja kehittämisestä sekä muun muassa kirkon energia- ja ilmastostrategian seurannasta.

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.