Joulukalenteri

Joulukalenteri tuo ilon

Seurakunnat | 24.11.2022 | Lilja 11/2022

Teksti: Paula Heino

Joko sait tämän vuoden joulukalenterin? Odotettu kalenteri tuo adventin ja joulun aikaan hyppysellisen armoa ja ripauksen hymyä. Luukkujen sanoma valaisee loppuvuoden pimeät aamut. Uudelta päivältä voi odottaa hyvää.

Mikäs sen mukavampaa kuin availla luukkuja kuin joskus lapsena.

”Ihan loistava kalenteri. Erityisesti mietelauseet ovat huippuja.”
”Kiitos ihanasta joulukalenterista! En olisi uskonut, että näin 60 vuoden iässä odotan luukun avaamista. Kalenterin sanoma on vapahtava ja vapauttava. Kalenteri on kaunein ja tyylikkäin tähän asti näkemäni.”
”Tämä voittaa kyllä kirkkaasti kaikki suklaa- ja muut kalenterit! Tästä toivon tulevan jokavuotinen perinne seurakunnissa.”
”Tänä vuonna postissa tullut joulukalenteri on aivan huippu! Pidän sitä työpöydällä, ja joka päivä sen armolliset ja oivaltavat lauseet ilahduttavat minua. Olin etukäteen jo heittämässä kalenteria avaamattomana roskiin, kun oletin sen sisältävän jotain vanhaa ja kulunutta. Mutta onneksi avasin ensimmäisen luukun, ja yllätyin positiivisesti! Nyt seurakunta näyttää sellaiselta, että minäkin olen osa sitä. Iso kiitos!”

Turun ja Kaarinan seurakunnat saivat viime vuonna runsaasti yllä olevan kaltaista palautetta ja lisäksi palauteviestejä tuli reippaasti myös seurakuntayhtymään. Kaikkiaan palautteita saatiin satoja. Näin suurta määrää palautteita yhdestä hankkeesta ei ole tullut aikoihin.

Seurakunnat olivat ensimmäistä kertaa mukana pääkaupunkiseudun joulukalenterissa. Monia ilahdutti kokonaisuuden tuoreus, mutta myös se, että kalenteri tuli kotiin omalla nimellä.

Ylivoimaisesti suurin osa palautteesta oli kiittävää, mutta mukana oli myös kriittistä palautetta, joskin sen määrä jäi pieneksi. Joku ihmetteli, miten seurakunnat lähettävät vanhanaikaisesti postia talouden miespuolisen henkilön nimellä ja joku piti tekstejä outoina eikä pitänyt myöskään kalenterin ilmeestä. Joku vierasti sitä, että lähetetään kotiin pahvikalenteri, kun ympäristötietoisuus on tärkeää.

Kalenterit lähetetään teknisistä syistä talouden vanhimman nimellä. Joulukalenterin saavat kaikki kotitaloudet Turussa ja Kaarinassa, joiden yksikin jäsen kuuluu kirkkoon. Jakelu kotitalouksiin on tänä vuonna 89 000 kappaletta. Postitus alkoi marraskuun puolivälissä.

Useimmat kuitenkin kertoivat innokkaasti odottaneensa luukkujen avaamista ja kokeneensa tekstien sisällön armahtavaksi ja humoristiseksi. Kalenteri on suunnattu aikuisille, mutta se sopii myös perheen pienimmille.

Idea lähteä mukaan joulukalenteriin oli erään aktiivisen Katariinanseurakunnan alueella asuvan rouvan, joka oli ihastunut kalenteriin käydessään tyttärensä luona Helsingissä. Hän puhui asian puolesta useita vuosia, sillä hän koki, että kalenteri puhuttelee erityisesti nuoria aikuisia. Harkinnan jälkeen Turun ja Kaarinan kirkkoherrat halusivat kokeilla tällaista seurakuntalaisten lähestymistä. Saadun erinomaisen palautteen myötä osallistumista haluttiin jatkaa.

Vaikka korona on hiukan hellittänyt, järkyttävä sota Ukrainassa on jatkanut tunnetta kaiken epävarmuudesta ja arjen järkkymisestä.  

Luukkutekstien tekijä, kirjailija ja somevaikuttaja Karoliina Pentikäinen toivoo, että kalenteri antaisi rauhaa ja rentoutta joulun odotukseen.

– Toivon, että kalenteri toisi saajalleen toivoa. Sellaista toivoa, että asioiden ei tarvitse olla täydellisiä. Joulu on joulu, vaikka se ei näyttäisi sisustuslehdeltä, kirjoittaja totesi viime vuonna.

Turussa ja Kaarinassa Åbo svenska församlingin jäsentaloudet saavat ruotsinkielisen kalenterin, muut suomenkielisen. Jos et ole saanut kalenteria, voit kysyä sitä seurakunnastasi. Tänä vuonna teetimme kullekin seurakunnalle jonkin verran kalentereita jakoon myös erikseen.

Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla joulun adventtikalenteria on jaettu jo kuusi vuotta, tämä vuosi on seitsemäs. Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten lisäksi mukana ovat Kerava, Kouvola, Kirkkonummi, Seinäjoki, Turku ja Kaarina sekä Tampere.

Tällä kertaa kalenterin kuvituksesta ja suunnittelusta vastaa Hanna-Riikka Heikkilä. Luukkujen tekstit ovat edelleen Karoliina Pentikäisen. Ruotsinkielisistä luukkuteksteistä vastaa Katarina Gäddnäs.

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.