Tuomas vaura Tuomiokirkon sakastissa.

Hengenravintoa englanniksi

Seurakunnat | 24.11.2022 | Lilja 11/2022

Teksti: Heidi Pelander | Kuva: Timo Jakonen

Turun kansainvälinen seurakunta tarjoaa kristillisen yhteisön niille, jotka kaipaavat englanninkielistä jumalanpalveluselämää. Pitkäaikaisille aktiiveille yhteisöstä on tullut toinen perhe.

Turun Tuomiokirkkoseurakunnan yhteydessä toimii Turku Cathedral International Congregation, tuttavallisemmin TCIC. Sieltä moni etsii paitsi hengenravintoa, myös yhteisöä. Monenlaisista kulttuurisista ja uskonnollisista taustoista tulevaa porukkaa yhdistää englannin kieli.

– Moni seurakuntalaisista on tullut Turkuun ja Suomeen jostain muualta, ja voi saada yhteisöltä myös tärkeää vertaistukea, seurakunnan pastori Tuomas Vaura lisää.

Jumalanpalvelukset ovat TCIC:n toiminnan ydin. Kuukauden toinen sunnuntai on anglikaaninen jumalanpalvelus. Kuun viimeinen on luottamuksen messu. Muina sunnuntaina on luterilainen messu. Seurakunnassa järjestetään myös raamattupiirejä ja muita kokoontumisia.

Vauran mukaan erot luterilaisen ja anglikaanisen messun välillä ovat pieniä. Virret lauletaan kummassakin messussa anglikaanisesta perinteestä ammentavasta Hymns Old and New -virsikirjasta. Musiikista vastaa kanttori Matleena Närvänen.

– Messun kaava on kummassakin palveluksessa sama. Ehkä suurimmat erot nousevat papin persoonallisuudesta, Vaura sanoo.

Meg Phillips ja Maria Vatanen ovat olleet mukana TCIC:ssä pitkään. Heille seurakunta tarjoaa mahdollisuuden rauhoittua sanan äärelle kauniiseen Turun tuomiokirkkoon. Ennen kaikkea TCIC on heille rakas yhteisö.

– Jos en mene jumalanpalvelukseen sunnuntaina, ikävöin näitä ihmisiä, Phillips sanoo.

Hän on ollut mukana seurakunnassa 1980-luvun alusta eli sen perustamisesta lähtien. Hänen pari vuotta sitten edesmennyt miehensä Geoffrey Phillips oli anglikaanisen kirkon maallikkosaarnaaja. Hänellä oli keskeinen rooli TCIC:n perustamisessa ja porukan kokoamisessa koolle.

– Geoffrey uskoi, että kristitty ei selviä kovin hyvin itsekseen vaan tarvitsee yhteisön ympärilleen. Jos jotain vakiokävijöitä ei näkynyt pitkään aikaan, hän soitti heille, kysyi kuulumisia ja kertoi, että heitä kaivataan.

Brittiläissyntyinen Vatanen tuli seurakuntaan ensimmäisen kerran vaihto-oppilasvuotenaan 1996. Pysyvämpi osa arkea siitä tuli vuonna 2007, kun hän muutti Turkuun perheensä kanssa.

– Jumalanpalveluksemme tuntuvat turvallisilta. Anglikaanisten palvelusten rytmi on minulle tuttu lapsuudesta asti.

TCIC:ssä kävijöiden vaihtuvuus on suurta, mikä kuuluu seurakunnan luonteeseen. Pienen vakioporukan lisäksi paikalle voi osua vaihto-opiskelijoita, Turkuun töihin ulkomailta tulleita, turistejakin.

– Turkuun tulee ihmisiä ympäri maailman myös maista, joissa kristinuskolla on vahva asema. On tärkeää, että täällä on heille paikka tulla harjoittamaan uskoaan, Vaura sanoo.

Phillips ja Vatanen ovat tehneet TCIC:ssä monenlaista vapaaehtoistyötä. Tällä hetkellä Phillips lukee usein tekstejä jumalanpalveluksissa ja Vatanen valmistelee esirukouksia.

Vatanen haluaa tehdä enemmänkin seurakunnan hyväksi. Hän opiskelee parhaillaan anglikaanisen kirkon maallikkosaarnaajaksi, jolloin hän voi esimerkiksi saarnata ja avustaa ehtoollisella anglikaanisessa messussa.

Ihmiset ovat kaksikolle TCIC:ssä yhtä tärkeitä kuin hengenravinto. Jumalanpalvelusten jälkeen porukka kokoontuu tuomiokirkon sakastiin kahville vaihtamaan kuulumiset. Välillä tapaamisia on muulloinkin. Tämän lehden ilmestymispäivänä he kokoontuvat yhteiselle kiitospäivän aterialle.

Come and Join TCIC!

  • – Turku Cathedral International Congregation offers church services in English for everyone who wants to come and worship in English.
  • – The members of the congregation represent a variety of churches and backgrounds.
  • – English services are held in Turku Cathedral every Sunday at 4pm. The services follow the practices of the Lutheran Church and the Church of England. We invite all baptised Christians to Holy Communion.
  • – Service of English carols and Christmas lessons is held on the 17th of December at 4pm in Turku Cathedral.
  • – Follow us in Facebook and read more here: turunseurakunnat.fi/osallistu/international-congregation

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.