Pappi jakaa ehtoollista lapsen avustamana.

Pappi Saaara Palmunen jakaa ehtoollista Nooa Haltian avustamana.

Perheen pienimmätkin mukaan

Kirkosta kirkkoon | 03.11.2022 | Lilja 10/2022

Martinkirkon jumalanpalveluksissa lapset saavat osallistua messun toteutukseen uudella tavalla.

Mikkelinpäivänä Martinkirkon perhemessu näytti erilaiselta kuin monet muut jumalanpalvelukset. Enkelien päivään sopivasti messun teemana olivat supersankarit.

Messu alkoi kulkueella, jossa teeman mukaan pukeutuneet lapset saapuivat kirkkoon. Kun Saara Palmunen puhui seurakunnalle liturgina siitä, miten pahuutta vastaan voi taistella henkisen vahvuuden ja oikeudenmukaisuuden avulla, hän samalla viskasi näkymättömyysainetta ilkeyttä edustavan lohikäärmehahmon eli lastenohjaaja Kaija Vähä-Vahe-Hirvilahden päälle. Leikkipyssyllä ammuttujen ystävällisyyden säteiden jälkeen mittelö päättyi halaukseen. Tätä seurasi uskontunnustusjumppa.

Messun päätteeksi viisivuotiaat Eedit ja Frans Jokinen olivat mukana laskemassa ehtoollispikareiden määrän alttarilta. Supersankariteeman mukaisesti Eedit oli pukeutunut Frozen-elokuvan Elsaksi ja Frans Super-Marioksi.

– Me piirrettiin ja kerättiin pikarit, Eedit kertoo.

– Mua ei jännittänyt, paitsi vähän, sanoo Frans.

Virsien numerot alas taululta otti puolestaan Mandi Hellsten, 4, hänkin Frozenin Elsa-asussa.

– Kiipesin tikkaille. Se oli kivaa, Mandi toteaa.

Hämähäkkimieheksi sonnustautunut kuuden vanha Joda Hellsten oli sammuttamassa kynttilöitä alttarilla

– Se sammutusväline oli uusi. Harjoittelin ja opin heti käyttämään sitä.

Seurakunnan nuorimpien jäsenten osallistuminen liittyy syksyn alussa Martinseurakunnassa käynnistettyyn Laste hommat -toimintaan. Sen ideana on lapsille suunnatun tekemisen avulla tehdä jumalanpalveluksista perheille helpommin lähestyttäviä.

Tämä näkyy kirkossa kahdella tavalla: sisäeteisessä lapsia odottaa Martti-hahmo. Sen ovat suunnitelleet lastenohjaajat Vähä-Vahe-Hirvilahti ja Kaija Koskinen. Viereinen Laste hommat -mainos on lapsen kynästä, sen on tehnyt Elina Haltia.

Martti-hahmon luota lapset voivat valita mukaansa Laste hommat -kaulanauhan, jonka lappuun on kirjoitettu eri tehtäviä, joita lapset voivat jumalanpalveluksen aikana tehdä. Tarkemmin niissä neuvovat papit ja suntiot.

– Tehtävistä saa tulla rohkeasti kysymään. Jos näyttää, että liturgilla on kiire, voi kysyä joltain muulta. Se ei häiritse, Saara Palmunen sanoo.

Mikkelinpäivän messussa eri ikäiset lapset esimerkiksi lukivat Raamattua, keräsivät kolehdin, avustivat ehtoollisella ja ripustivat kastepuuhun uusien seurakunnan jäsenten nimet.

Tehtävien lisäksi lapsille on kirkon etuosaan, saarnastuolin eteen tehty leikkipaikka, jossa on muun muassa kirjoja, leluja ja istuintyynyjä.

– Jumalanpalvelukseen ovat kaikki eri ikäiset tervetulleita. Kirkossa voi ja saa liikkua, ja lapset voivat halutessaan osallistua messun tehtäviin – ei tarvitse vain istua paikallaan, kertoo seurakuntapastori Ilona Hägglund.

Supersankarimessu oli erityinen siksikin, että ennen jumalanpalvelusta osa mukana olleista lapsista oli yöpynyt kirkossa nuoriso-ohjaajien ja isosten kanssa.

Keskusta-alueen kirkoissa kiertävä koululaisten Yö kirkossa -tapahtuma järjestettiin kolmatta kertaa. Nyt mukana oli 4.–7.-luokkalaisia, jotka muun muassa pelasivat illalla ulkona koripalloa ja leikkivät taskulamppuhippaa. Ohjelmaan kuului myös askartelua, laulamista sekä kyselytunti, jolloin lapset saivat kysyä papeilta mitä tahansa.

Yöllä osa lapsista nukkui kirkon parvella ja loput alhaalla salissa. Aamiaista syötiin seurakuntatalolla.

– Kirkossa yöpyminen tekee siitä tilana uudella tavalla tutun lapsille. Hämärässä kirkossa taskulampun valossa liikkuminen jää mieleen, kertoo nuorisotyönohjaaja Jenni Haltia.

MITÄ TYKKÄSIT JUTUSTA?

Kiitos, että autat meitä kehittämään lehden sisältöä.