Kaksi nuorta naista osoittaa käsillään samaan suuntaan kuin takana olevan patsaan hahmot.

Iida Vesannon ja Vilma Sareliuksen mielestä on palkitsevaa olla nyt tarjoamassa sellaista apua, jota he olisivat itse kaivanneet opiskelunsa alkutaipaleella.

Opiskelijoiden tukena

Näkökulma | 03.11.2022 | Lilja 10/2022

Teksti: Heidi Pelander | Kuva: Timo Jakonen

Turun yliopiston tukiopiskelijoiden pakeille saa mennä pientenkin murheiden kanssa.

Väsymystä, uupumusta, stressiä ja ahdistusta. Tukiopiskelijat Iida Vesanto ja Vilma Sarelius näkevät arjessaan, että iso osa opiskelutovereista ei voi hyvin.

– Tosi paljon kuulee henkisen hyvinvoinnin ja toimeentulon haasteista, Vesanto sanoo.

Heidän suurin huolenaiheensa on opiskelijoiden yksinäisyys. THL:n viimevuotisten tietojen mukaan joka neljäs korkeakouluopiskelija kokee yksinäisyyttä.

– Moni aloitti yliopiston korona-aikana eikä päässyt tutustumaan ihmisiin. Jos joutuu käymään kaikki opiskelijaelämän haasteet läpi yksin, on se superpaljon raskaampaa, Sarelius sanoo.

Opiskelijoiden kuormitukselle on monia syitä: opiskelutekniikka ja -rytmi on kadoksissa, opiskelulle ei ole löytynyt vastapainoa, opintojen etenemisestä tulee paineita.

Sarelius ja Vesanto ryhtyivät tukiopiskelijoiksi vuosi sitten, kun toiminta käynnistettiin. Tukiopiskelijatoiminta on osa Mielen päällä -hanketta, jonka ideana on vahvistaa opiskelijoiden hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä.

Tukiopiskelijoita on 26, ja sellaiseksi voi hakea kuka tahansa Turun yliopiston opiskelija. Tukiopiskelijat tarjoavat vertaistukea. Juttukaveria kaipaava opiskelija saa heihin yhteyden nettilomakkeen kautta.

Vesanto ja Sarelius korostavat, että keskustelut ovat luottamuksellisia. Tapaamisia on tavallisesti 3–5.

 Tukiopiskelijan pakeille voi tulla minkä murheen kanssa tahansa.

– Usein alkuperäisen huolen takaa löytyy muitakin juteltavia asioita. Tarvittaessa ohjaamme opiskelijan eteenpäin esimerkiksi YTHS:n palveluihin, Vesanto sanoo.

Kaksikko iloitsee siitä, miten nopeasti sana tukiopiskelijoista on levinnyt yliopistolla. Vertaiskeskustelupyyntöjä tulee 3–5 viikossa. He uskovat, että tarvetta on enemmänkin.

Vasannon ja Sareliuksen mielestä on hienoa, että Mielen päällä -hankkeessa on kuunneltu opiskelijoita. Tukiopiskelijat ovat ideoineet esimerkiksi lounaskaveritoimintaa ja opiskelunurkkaa, joita on toteutettu ainejärjestöjen kanssa.

– Nouseva teema onkin se, miten voisimme edistää yhteisöllisyyttä yhdessä ainejärjestöjen kanssa, Sarelius sanoo.

He toivovat, että yliopistolla satsattaisiin myös siihen, että opiskelijat tuntisivat opetushenkilökunnan paremmin. YTHS:n mielenterveyspalveluiden pitkät jonot osoittavat, että sinnekin pitäisi satsata.

– Olisi tärkeää tarjota opiskelijoille tukea mahdollisimman matalalla kynnyksellä: puuttua ongelmiin, ennen kuin ne eskaloituvat, Vesanto sanoo.

Lue lisää: utu.fi/mielenpaalla

Haluatko lukea Liljaa ensimmäisten joukossa?

Uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa, 11 kertaa vuodessa samaan aikaan painetun lehden kanssa. Uutiskirjeen mukana saat Liljan artikkelit ja uutiset suoraan sähköpostiisi.